Nytt

Ismail Haniyehs lovprisning av Osama bin Laden og fordømmelse av amerikanerne vil i lang tid forfølge Hamas og deres tilhengere.

Det var et ytterst pinlig øyeblikk. Dagsrevyen viste klippet der Haniyeh hyller bin Laden som en hellig kriger han håpet kom inn i paradis. Programleder Nina Owing hadde ingen kommentar, men tausheten var også en kommentar.

Dette var for pinlig for propalestinske NRK. (Var det Israels klage over ubalansert dekning som lå bak at man tross alt viste klippet?)

Uttalelsen kommer få dager etter nyheten om palestinsk enighet, og avtalen er ennå ikke undertegnet. Da nyheten kom, var det flere som var skeptiske. Dagens hyllest til bin Laden sier noe om at Hamas hører hjemme i jihad-leieren. Det er vanskelig å forstå hvordan det internasjonale samfunn skal kunne støtte en regjering med slike meninger representert.

Bare det at Haniyeh kunne si noe slikt i en så følsom situasjon, vitner om hva som betyr noe for Hamas: det er jihad.

«We regard this as a continuation of the American policy based on oppression and the shedding of Muslim and Arab blood,» Ismail Haniyeh, head of the Hamas administration in the Gaza Strip, told reporters.

Though he noted doctrinal differences between bin Laden’s al-Qaida and Hamas, Haniyeh said: «We condemn the assassination and the killing of an Arab holy warrior. We ask God to offer him mercy with the true believers and the martyrs.»

Haniyeh’s reported comments came following an earlier remark by a Palestinian Authority spokesman who said Monday the killing of Osama bin Laden by U.S. forces was «good for the cause of peace».

«Getting rid of Bin Laden is good for the cause of peace worldwide but what counts is to overcome the discourse and the methods — the violent methods — that were created and encouraged by Bin Laden and others in the world,» PA spokesman Ghassan Khatib said.

Hamas slams killing of ‘holy warrior’ Osama bin Laden