Feature

abu.yahya.al-libi.jpg

Abu Yahya al-Libi er et navn man skal merke seg. Han er Al Qaidas nye stjerne og det tippes endog at han kan bli Osama bin Ladens etterfølger.

Abu Yahya al-Libi er libyer. Han gjorde noe spektakulært: i 2005 lyktes han og to andre å flykte fra Bagram-flyplassen utenfor Kabul, der han satt fange hos amerikanerne. Saken var meget pinlig. Når man ser hva al-Libi er blitt i ettertid er flukten dobbelt beklagelig. På to år har al-Libi blitt en av Al Qaidas fremste ledere. Han figurer like ofte i videoene som bin Laden og al-Zawahiri.

At a time when Al Qaeda seems more inspirational than operational, Mr. Libi stands out as a formidable star whose rise to prominence tracks the group’s growing emphasis on information in its war with the West.

«I call him a man for all seasons for A.Q.,» said Jarret Brachman, a former analyst for the Central Intelligence Agency who is now research director of the Combating Terrorism Center at West Point. «He’s a warrior. He’s a poet. He’s a scholar. He’s a pundit. He’s a military commander. And he’s a very charismatic, young, brash rising star within A.Q., and I think he has become the heir apparent to Osama bin Laden in terms of taking over the entire global jihadist movement.»

Al-Libi er i 30-årene, tror man, og kan således overta den dagen alderen tar bin Laden og al-Zawahirir. Det var ham NUPI-direktør Jan Egeland mente amerikanerne hadde torturert.

Al-Libi har oppfordret muslimer i Europa til terror mot Danmark pga karikaturene.

Rising Leader for Next Phase of Al Qaeda’s War