Euroens kollaps skjer i en aura av surrealisme. Det underligste av alt er Angela Merkel og Tyskland, som kunne reddet situasjonen ved å la Den europeiske sentralbanken gjøre som Federal Reserve: kjøpe opp statsgjeld i ubegrensede mengder.

Vil Tyskland ha igjen mark? Slik kan det se ut.

At Merkel under møtet med Monti og Sarkozy onsdag sa nei til en slik fullmakt, utløste en form for nederlagsstemning: det vil ikke komme noe kavaleri til unnsetning. Euroen er dødsdømt.

Hva og hvordan det vil utspille seg er umulig å forutsi. Det snakkes om historiens største konkurs.

The crisis is no longer confined to the sinners of the south. Suddenly, no-one wants to hold euro denominated assets of any variety, and that includes what had previously been thought the eurozone safe haven of German bunds.
Investors have gone on strike. The Americans are getting their money out as fast as they decently can. British banks have stopped lending to all but their safest eurozone counterparts, and even those have been denied access to dollar funding. The UK hardly has anything to boast of; it’s got its own legion of problems, many of them not so dissimilar to those of the eurozone periphery.
But almost anything is going to look preferable to a currency which might soon be assigned to the dustbin of history. All of a sudden, the pound is the European default asset of choice.

Historiens karusell snurrer så fort at folk ikke greier med. Det er lite i norske medier som tyder på at de får med seg dramaet.

EU var inntil for kort tid siden suksesshistorien, det ustoppelige toget mot en lysende fremtid. Nå holder toget på å spore av.

What we are witnessing is awesome stuff – the death throes of a currency. And not just any old currency either, but what when it was launched was confidently expected to take its place alongside the dollar as one of the world’s major reserve currencies. That promise today looks to be in ruins.

Når det uforutsette truer er myndighetene pliktige til å slå alarm og be de ulike etater og institusjoner forberede seg.

Ingen vet hvordan en euro-kollaps vil arte seg. Det britiske finanstilsynet har bedt selskapene forberede seg på en kaotisk oppløsning. Det vil ikke være en sentral makt som styrer en avvikling. Brussel henger langt etter utviklingen, og det finnes ikke de rette styringsinstrumenter. Alt dette, som nå er ganske klart, får markedene til å trekke seg ut og unna, og akselerer prosessen mot et sammenbrudd. Alle som kan kommer seg ut og garderer seg så godt de kan.

Death of a currency as eurogeddon approaches
It’s time to think what hitherto markets have regarded as unthinkable – that the euro really is on its last legs.

Les også

-
-
-
-
-
-