Har torsdagens avtale reddet Hellas og euroen, eller har EU bare kjøpt seg tid? Vurderingene varierer.

Noen mener at EU denne gang har vist handlekraft og styrke og nå ligger på forskudd, slik at tilliten gjenvinnes i markedene.

Kritikere er enig: Tillit er gjenvunnet, men bare på kort sikt. Noen snakker om tre måneder før krisen er over oss igjen.

Da blir den ambisiøse avtalen mer som en bandasje å regne. Den gjør ikke noe med de strukturelle problemene som skapte krisen. Det er den mest alvorlige kritikken.

Det er en sammenheng her: Ikke bare er beløpene som stilles til rådighet for små til å dempe frykten, men fordi man fortsatt nekter å restrukturere, dvs. sanere gjeld, vil krisen komme igjen, og da vil evnen til å møte den være svekket.

Politikerne bruker opp den politiske goodwill de måtte ha overfor velgerne. De tar ikke fatt i hovedårsakene, og når blødningene gjenoppstår, har velgerne fått nok. De vil ikke betale mer. Dette er ett sannsynlig scenario. Da har Brussel bundet seg til masten med fordypning av samarbeidet, og det kan også ryke. Landene kan komme til å gjøre krav på nasjonal suverenitet igjen.

Daily Telegraph har spurt folk i finansmarkedet:

Win Thin, global head of emerging markets strategy at Brown Brothers Harriman

«This is really just kicking the can down the road. These countries need a serious hard restructuring. I do not think this is going away and debt swaps rarely work. The only time they do work is when the country comes roaring back and these countries are not growing. It is another band-aid and they will all go home and pat themselves on the back, but I am pretty sure three months from now or sometime down the road this situation will emerge again. They are still not doing what needs to be done, which is a serious debt restructuring.»

Fordi man ikke er villig til å gå løs på grunnleggende årsaker, blir gjelden et bunnløst sluk.

Todd Colvin, futures trader at MF Global Securities

«I think it’s a ‘kick the can thing’, not too far down the road, you’re talking maybe end of third quarter or beginning of fourth quarter. They’re going to do it for Greece but it doesn’t sound like they’re going to do the same plan for Ireland and Portugal, and perhaps down the road Spain and Italy. Because if they do it seems like there’s this bottomless pit of bailouts and haircuts and you’re not fixing anything.»It seems the burden is going to fall not only on the central banks but also on the private sector. When we say private sector, I think of things like taxpayer dollars and corporations. They’re going to participate whether or not they really want to.»

Eurozone debt crisis deal: what the analysts say

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂