Nytt

Talen Syrias president, Bashar al-Assad, holdt igår var varslet i lang tid. Forventningene som var skapt gikk på at han ville kunngjøre reformer. Men Assad gjorde ikke det. Han påsto tvert imot at uroen i landet er skapt utenfra.

Med det slamret Assad døren igjen ettertrykkelig. Alle som hadde forkynt eller forventet at han skulle vise seg som en reformator, ble dypt skuffet. Assad fremsto som den diktator han er: døv og upåvirkelig. Han gjorde avstanden til folket avgrunnsdyp. Nå kan han bare styrtes.

Det er forunderlig i hvilken grad Assad-regimet nyter en velvillig forstående holdning. Noe skyldes ønske om å stå på god fot med regimet for å kunne slippe inn, som BBCs Jim Muir og Owen Bennett Jones. Men velvilligheten stikker dypere. Seinad Badawi i BBCs studio trengte ikke være like overglattende. Er det nostalgien over å kunne miste Israels mest uforsonlige fiende? Er det et svermeri for en autoritær stat, som demokrater av en eller annen merkelig grunn ligger under for?

Assad knuste alle slike drømmer igår om å redde diktaturet. Budskapet var: no mercy. Opprøret ledes utenfra og må knuses.

Det betyr mer blod.

I januar påsto Assad at uroen i andre land ikke gjaldt Syria, fordi regimet og folk sto hverandre så nær.

I går sa han at Syria ikke kunne tolerere at utenlandske krefter infiltrerte en sunni-muslimsk bastion som Deraa. Men det er sikkerhetsstyrkenes kuler som har «infiltrert» byen og sørget for å gjøre innbyggerne til motstandere. Hvis Assad foreskriver samme medisin vil «infiltrasjonen» bare øke.

«Syria is being subjected to a major conspiracy,» Assad said in his first public comments since the turmoil began, touched off by the arrest of several teenagers who scrawled anti-government graffiti on a wall. Human rights groups say more than 60 people have been killed since March 18 as security forces cracked down on the demonstrations.

Assad made only a passing reference to the protesters’ calls for change, saying he was in favor of reform, but acknowledged there have been delays. «The question is what reforms do we need,» he said, without offering any specifics.

Radwan Ziadeh, a visiting scholar at the Institute for Middle East Studies at George Washington University, said Assad missed an opportunity to distinguish himself from other dictators in the region who refuse to bow to public demands.

«I think Assad opted not to announce the reform measures in his speech today because he doesn’t want to be seen as having succumbed to street pressure,» Ziadeh said. «The language he used shows how out of touch he is with his people.»

Assad er en svak person, og utstråler hverken karisma eller styrke. I Midtøsten bør man i det minste ha det siste.

Det var ventet at Assad ville tilby noe, at han måtte tilby noe. Regimet står ved en skillevei. I stedet slengte han døren i ansiktet på folket.

Rime Allaf, a Syrian associate fellow at London’s Chatham House, said it was clear from Assad’s speech that he did not want to show any weakness.
«On the issue of reforms, his message was: ‘We will not be pressured, we’re doing it anyway and we will let you know when we’re ready,'» she said.

Assad tror han kan slippe unna med vage løfter om endringer en gang i fremtiden. Det minste han måtte gjort for å vekke tillit var en klar dato for oppheving av unntakstilstanden.

En slik feilbedømmelse viser et regime som er helt ute av touch med situasjonen i landet og regionen for øvrig.

Syrian president blames turmoil on ‘conspirators’