Presidenten i nederlandsk Høyesterett, Geert Corstens, mener at Geert Wilders undergraver landets rettssystem.

De kritiske uttalelsene om rettspraksis som Wilders og hans advokat har gjort i løpet av rettsaken har «en undergravende effekt», sier Corstens, som legger til at særlig parlamentsmedlemmer skal bidra til stabilitet i rettsstaten.

På fredag bestemte spesialkammeret i Amsterdam tingrett at den pågående rettssaken mot Wilders må startes på nytt med andre dommere, da de tre sittende dommerne har gitt inntrykk av å være partiske.

The lawyers had refused a request by Wilders’ defence to investigate whether an expert witness was put under pressure during a dinner by Tom Schalken. He is one of the judges who gave the order to the Public Prosecutor’s Office (OM) to prosecute Wilders.

The MP is on trial for incitement to hatred, discrimination and insulting of Muslims as a group. Schalken is said to have tried to convince Islam expert Hans Jansen during an informal dinner of Wilders’ guilt.

Corstens now criticises Wilders’ comment that he had landed up «in a legal circus.» The PVV leader said this Friday when commenting on his request for different judges. In the Supreme Court president’s view, such statements «wrongly» nourish feelings among the public that the judiciary is no good.

Wilders thinks Corstens should look in the mirror. He comments that the replacement of the judges shows that he was correct that they were not beyond doubt impartial. «Corstens would be better to worry about judges like Schalken.»

Wilders has meanwhile officially launched proceedings against Schalken for influencing a witness. If the OM does not prosecute the judge, the MP will fight this decision in a district court to try to force the OM to do so after all. It was precisely in this way that Wilders himself landed up on the defendant’s bench.

Den aktuelle dommeren, Tom Schalken, har havnet i en enda større kontrovers på grunn av et lekket brev han skrev til presidenten i Amsterdam advokatforening i forrige uke. I brevet, som er stemplet «strengt fortrolig», klager Schalken over at advokatene som skulle demonstrere Wilders` skyld er amatører.

Schalken skriver videre at Nederlands omdømme blir skadet av advokatene som representerer de forskjellige innvandrerorganisasjonene i saken, Ties Prakken, Mohammed Enait, Nico Steijnen og Michiel Pestman, som han karakteriserer i sterkt nedsettende ordelag.

Schalken says to the bar association chief that the reputation of the Netherlands is being damaged by the lawyers Ties Prakken («the Mother Teresa of the squatting movement»), Mohammed Enait and Nico Steijnen («the Laurel en Hardy of our legal profession») and Michiel Pestman («a conceited, arrogant individual»).

One of the many grievous mistakes of the prosecuting lawyers is the conclusion of Enait that Wilders is «a little Hitler.» Such a statement, which the lawyer made in court, goes much further than any statement whatever for which Wilders is on trial, which is disastrous for the credibility of the case, suggests Schalken. He asks the bar association «to take the appropriate measures as you see fit.»

NIS News: Supreme Court President: «Wilders Damages Authority of Law»

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂