Tony Blair mener at det er umulig å bekjempe ekstremisme «uten å bekjempe narrativet som opprettholder den». – Moderate muslimer blir underminert av at vi ikke er villige til å utfordre ekstremistenes narrativ om at islam blir undertrykket av Vesten, sa Blair i sin tale til Washington Institute for Near East Policy.

The west is being «outspent, outmanoeuvred and out-strategised» by violent Islamic extremism, Tony Blair has warned.

The former prime minister said there had been a failure to challenge the narrative that Islam was oppressed by the west which was fuelling extremism around the world.

He said too many people accepted the extremists’ analysis that military actions taken by the west after the 9/11 attacks were directed at countries because they were Muslim and that it supported Israel because Israelis were Jews while Palestinians were Muslims.

«We should wake up to the absurdity of our surprise at the prevalence of this extremism,» he said.

«Look at the funds it receives. Examine the education systems that succour it. And then measure, over the years, the paucity of our counter-attack in the name of peaceful coexistence. We have been outspent, outmanoeuvred and out-strategised.»

– Vi tror at hvis vi sympatiserer med narrativet – at denne ekstremismen har oppstått som en følge av, delvis, våre handlinger – og møter dem på halvveien, hjelper vi de progressive til å bli mer overbevisende.

– Det gjør vi ikke. Vi oppmuntrer den [ekstremismen] og svekker dem. Verre enda: blant våre befolkninger oppstår det en reaksjon på at vi gir etter for dette narrativet, og de begynner å mislike muslimer som helhet, avsluttet Blair.

The Guardian: Tony Blair warns Islamic extremists are outfoxing the west