Britisk politi fjerner nå 200 overvåkingskameraer fra den muslimsk-dominerte byen Birmingham, etter protester om krenkelser av privatlivets fred. Kameraene ble satt opp etter at det ble avslørt terrorplaner i byen, men er aldri blitt aktivert. Nå ber politiet om unnskyldning.

Efter hård kritik fjerner det britiske politi nu mere end 200 kameraer, til et terrorbekæmpelsesprojekt, i de to største muslimske boligkvarterer i Birmingham i England.

Politiet fortæller, at selvom kameraerne aldrig blev brugt, har de skabt mistillid og vrede blandt borgerne i de to boligområder. Det skriver nyhedsbureauet The Associated Press.

Overvågningsprojektet i Birmingham startede tilbage i 2007, efter en række terrorplaner i byen blev afsløret.

I 2006 afslørede politiet og en række efterretningstjenester et terrorplot om at kidnappe og halshugge en britisk soldat. Lederen af planen, Parviz Khan, blev senere dømt til livstid. Birmingham var også den første by i England, hvor der blev arresteret en al-Qaeda-inspireret terrorist – Moinul Abedin, der var tilbageholdt og senere idømt fængselsstraf efter sikkerhedstjenester opdagede en bombefabrik i hans hjem.

Opsætningen af kameraerne har dog fået beboerne til at reagere vredt og klage over at de ikke var gjort opmærksom på projektet. Også borgerrettighedsgrupper har protesteret over foranstaltningerne, som de beskriver som «hårdhændede».

De mange protester har ført til, at politiet valgte ikke at aktivere kameraerne, hvoraf flere nu er blevet dækket med plastikposer, for at berolige lokale, med at der ikke filmes.

I en uafhængig undersøgelse, gennemført af Thames Valley Police, blev politiet i Birmingham kritiseret for overvågningsprojektet. Undersøgelsen konkluderede, at politiet ikke har taget højde for reglerne, før kameraerne blev sat op.

Chris Sims, som er politibetjent for West Midlands Politi, erkender, at myndighederne lavet en fejl, da de ikke tog stilling til, hvordan kameraerne ville blive opfattet som en indtrængen i folks privatliv.

«Jeg undskylder meget, at vi har håndteret så vigtigt et emne så forkert, og er meget ked af, at det har haft sådan en dårlig indvirkning på vores samfund», fortæller Sims.

Vrede over overvågning i muslimsk kvarter