Nytt

Danske Venstre vil forby foreningen Kirkeasyl og Støttekomité for Skjulte Flygtninge fordi de setter seg over loven. De Konservative og Dansk Folkeparti støtter forslaget. SFs Villy Søvndal mener regjeringen er blitt et galehus.

Foreningen Kirkeasyls nystiftede Støttekomité for Skjulte Flygtninge bryder loven, og derfor skal komiteen forbydes. Sådan lyder det fra Venstre, der nu med opbakning fra både de Konservative og Dansk Folkeparti vil bede Justitsministeriet om at undersøge, om både moderorganisationen Kirkeasyl og dens støttekomité kan forbydes ved lov.

Støttekomiteen indsamler penge til irakiske asylsøgere, som skjuler sig for myndighederne for at undgå en udvisning.

»Der er ikke tvivl om, at Støttekomiteen for Skjulte Flygtninge, som er stiftet af Kirkeasyl, har til formål at bryde loven og undergrave det danske retssamfund. Derfor er foreningen ulovlig, og hvis Justitsministeriet som formodet også når frem til det, så har jeg da en forventning om, at foreningen bliver opløst,« siger Venstres integrationsordfører Karsten Lauritzen.

Sker det, skal organisationens medlemmer og økonomiske støtter desuden retsforfølges, bebuder han.

Også de Konservative vil tage skridt til at få Kirkeasyl ulovliggjort og lukket.

»Hvis de som forening laver kriminalitet, er vi indstillet på, at se om det kan lade sig gøre at forbyde dem,« siger retsordfører Tom Behnke.

Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard kunne ikke være mere enig.
..

Både Socialdemokraterne og SF er derimod stærke modstandere af forslaget. Det er direkte vanvittigt, mener SF-formand Villy Søvndal.

»Hells Angels og nazipartiet er lovlige i Danmark, selv om mange rockere og nazister er dømt for både mord og vold. Nu vil Venstre så til at forbyde en fredelig forening, som hjælper desperate asylansøgere. Det er helt kuk-kuk,« siger Søvndal, der understreger at konkrete lovbrud begået af foreningens medlemmer naturligvis skal straffes.

Jurister som Berlingske har snakket med tror det skal bli vanskelig å håndheve forbudet.

Berlingske Tidende: VKO-flertal vil lukke Kirkeasyl