Direktør ved PRIO, Kristian Berg Harpviken, spår i dagens VG at ISAF-alliansen i Afghanistan vil sprekke. Det er hans måte å «feire» bombingen av de to tankbilene på, der et 40-tall sivile ble drept. Ikke at Harpviken feirer deres død, men det virker som han jubler hver gang ISAF svekkes og utsiktene til et vestlig nederlag vokser.

Harpviken lar aldri en sjanse gå fra seg til å kritisere ISAF og i særdeleshet USA. Norske journalister er heller ikke særlig begeistret. Per Olav Ødegård legger pannen i rynker over Obama og tviler på om det kan gå bra. Han skriver ikke at det nettopp er stater som Norge, som med sine særkrav og tilbakeholdenhet undergraver ISAF. Det blir aldri en enhetlig slagkraftig styrke så lenge land som Norge og Tyskland forblir oppe i nord og nekter å slåss.

En av de viktigste grunnene til den lunkne interessen er at hverken myndigheter eller presse våger å se ekstremismen i hvitøyet. Sannheten er at nedkjempelsen av ekstremismen ute er det samme som bekjempelsen av den hjemme. Hvis ISAF trekker seg ut av Afghanistan, og dermed Paksitan, vil man stå enda svakere på hjemmebane.

Det snakker folk som Harpviken aldri om. Kanskje de bare venter på neste omgang.

Les også

-
-
-
-
-