Nytt

Både NRK Dagsrevyen og TV 2s 21-sending toppet med at amerikanske fly angivelig skulle ha drept 76 sivile i et flyangrep, blant dem 50 barn og 19 kvinner. I begge kanaler la Prio-forsker Kristian Berg Harpviken ansiktet i alvorlige folder og sa det var en av de mest dramatiske episoder siden 2001. Harpviken sa det ikke var noen grunn til å tvile på opplysningene da de kom fra innenriksdepartementet.

Men det hverken NRK, TV2 eller Berg Harpviken opplyste seerne om var at det afghanske forsvarsdepartementet hadde helt andre tall. De opplyste at fem uheldigvis mistet livet, i tillegg til 25 Taliban-soldater.

Forsvarsdepartementet burde være minst like troverdige som innenriksdepartementet. Det var nemlig regjeringssoldater på oppdrag for å arrestere en Taliban-kommandant sammen med amerikanerne, som falt i bakhold.

Men disse opplysningene kan ikke være interessante for NRK, TV2 og Berg Harpviken. Man bruker heller sjokkvirkningen som 76 drepte sivile, er.

Berg Harpviken bruker sin stilling til systematisk å undergrave ISAFs innsats. Kveldens innslag var uansvarlig. Tenker ikke redaksjonene på at det sitter pårørende til norske ISAF-soldater foran tv-skjermene? Er hensikten å undergrave kampmoralen, eller opplyse mest mulig sannferdig?

The Afghan army said five civilians — three women and two children — had died.

«Planes bombed the area and in the result 25 Taliban were killed including two famous commanders,» defence ministry spokesman General Mohammad Zahir Azimi told AFP separately.

«Unfortunately, five civilians were killed and one woman and a boy were wounded.»

At afghanske myndigheter skulle være 100 % troverdige i en slik sak er heller ikke riktig. Myndighetene er presset av det internasjonale samfunn pga korrupsjon. Det tar av for noe av trykket hvis man kan anklage USA og ISAF for udiskriminerende bombing. Det gir Kabul et moralsk overskudd man kan forhandle ut fra.

USA og ISAF var ikke klar over at det var sivile tap i det hele tatt. Det ville være merkelig om det var blodbad med 50 drepte barn, uten at de visste noen ting.

Dagsnytt kl.2200 hadde med at forsvarsdepartementet sa noe annet enn innenriks.

Coalition air strikes kill 76 Afghan civilians: interior ministry