At to amerikanske offiserer kunne drepes ved sine kontorpulter inne i det det afghanske innenriksdepartementet, viser at Hamid Karazais regjering ikke er til å stole på. USA har trukket tilbake alle sine rådgivere fra afghanske regjeringskontorer.

Det er både et sikkerhetstiltak, men uttrykker også en stigende politisk kløft mellom Kabul og Washington. Karzai har åpent spilt på antiamerikanisme, og hvor sterkt vil da hans underordnede sørge for at Taliban-sympatisører ikke slipper inn i regjeringskontorene? Det er disse doble budskapene som har undergravd tilliten. Hvis ikke amerikanerne kan stole på afghansk sikkerhetspersonell og regjeringssoldater blir krigen svært vanskelig å føre.

Man tror man har funnet ut hvem som drepte de to offiserene:

Abdul Saboor, 25, fled the ministry after the slayings on Saturday, counter-terrorism officials told the BBC. His family home in Parwan province in the northeast of the country had been raided and his family in Kabul detained, the BBC reported.

..

The Americans , who were serving as advisers to the Afghan security forces, were sitting at their desks inside the government ministry building when they were killed, NBC News reported. They were shot in the back of the head, Western officials speaking on condition of anonymity told The Associated Press.

Underscoring the gravity of the attack and apparent security breach, Gen. John Allen, the commander of NATO and U.S. forces in Afghanistan, ordered all NATO personnel recalled from Afghan ministries «for obvious force protection reasons.»  Allen’s unprecedented action in the decade-long war highlighted the growing friction between Afghans and their foreign partners at a critical juncture in the war.

Men sikkerhetsbruddet må ha involvert flere. For å komme inn i rommet der amerikanerne satt måtte man kjenne en pin-kode. Sikkerhetstiltakene var der, men blir illusoriske hvis afghanerne er mer solidariske med sine egne.

Denne erkjennelsen hviler tungt på amerikanske ledere. Det har vært litt for mange av slike episoder. Hvis amerikanerne heller ikke kan være trygge inne i innenriksdepartementet, hvilke afghanere kan de da stole på?

Report: Afghan police officer sought in US slayings

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.