Nytt

Afghanistans president Hamid Karzai sier tallet på drepte i ISAFs flyangrep fredag nå er oppe i 95, og at antall barn og kvinner er så sjokkerende som først opplyst: 50 drepte barn og 19 kvinner.

Men det er flere detaljer ved storyen som bidrar til å forklare hvordan dette kan skje. Afghanske myndigheter refser koalisjonen, fremst USA, når slikt skjer, og blir sekundert av vestlige kritikere. Men afghanerne tier om sin egen rolle.

Det var amerikanske og afghanske soldater som sammen slo til mot en landsby i Azizabad i Herat-provinsen fredag. De hadde fått melding om at det befant seg en Taliban-kommandant der.

I virkeligheten var folk kommet sammen for å minnes en kommandant som sloss mot Taliban, som ble drept for ett år siden, sier en av landsbyens eldste til Carlotta Gall fra NYTimes. De som var samlet var anti-taliban, men noen av stammens fiender hadde gitt falsk informasjon for å utløse nettopp et slikt ragnarokk som fulgte, sier den gamle.

A tribal elder from the region who helped bury the dead, Haji Tor Jan Noorzai, said people in the village were gathered in memory of a man who was anti-Taliban and was killed last year, and that tribal enemies of the family had given out false information.

«It is quite obvious, the Americans bombed the area due to wrong information,» he said by telephone. «I am 100 percent confident that someone gave the information due to a tribal dispute. The Americans are foreigners and they do not understand. These people they killed were enemies of the Taliban.»

Det er ikke første gang at noen gir falsk informasjon til ISAF for å ramme sine fiender.

Det var afghanske og amerikanske spesialstyrker som tilkalte flystøtte.

Nå sier først innenriksdepartementet, så en afghansk menneskerettskommisjon og så Karzai at det ble drept et stort antall sivile. Amerikanerne sier de kom under angrep og tilkalte fly. De sier at 25 talibaner ble drept, herunder kommandant mullah Sadiq, og at fem sivile også gikk med. De sier de tar meldingene om høye sivile tap alvorlig og lover å undersøke.

Den afghanske hæren som var til stede har plutselig ingen opplysninger. De har ikke informasjon om tilkalling av fly eller hva som videre skjedde.

A presidential aide who declined to be identified said that the Interior Ministry and the Afghan intelligence agency had reported from the region that there were no Taliban present in the village that night. The Afghan National Army, whose commandos called in the airstrike along with American Special Forces trainers, were unable to clarify their original claim, he said.

A spokesman for the Afghan Army declined to comment on Saturday.

Det skjer feil, men omverdenen er bare så altfor klar til å rykke ut med fordømmelser av USA og ISAF. Den som leser teksten ser at afghanerne har politiske motiver for å drive the blame game, og de tier om sin egen delaktighet og skyld i det som skjer.

Slik sett bidrar fordømmelsen av ISAF til å demoralisere den internasjonale styrken.


Afghan Leader Assails Airstrike He Says Killed 95