Feature

Hvorfor underkastet Sebastian Faulks seg på en så ydmykende måte? Det kan ikke ha vært fordi han var uvitende om effekten av det han sa. Faulks har lang fartstid fra pressen. Han var feature-journalist på Sunday Telegraph og litteraturredaktør på Independent.

Trodde han at han satt og pratet hyggelig med kolleger? Var det først da han så ordene på trykk at det gikk opp for ham hva han hadde gjort?

Kanskje han som forfatter var inne i sin egen verden, som er den verden vestlige mennesker tar for gitt: han hadde lest Koranen og sa sin ærlige oppriktige mening. Når han så ordene på trykk, forsto han at det er andre som vil oppfatte det helt annerledes.

Men kunne han ikke forblitt tro mot sitt yrke og forsøkt å forklare at det er slike mange vestlige vil oppfatte Koranen? Slik det nå ble, forrådte han den vestlige lesemåten. Han erkjente med sin nesegruse unnskyldning at den er illegitim.

Forståelsen den andre veien, fra muslimsk side, kunne han ikke regne med. Talsmenn var ute og truet med «konsekvenser».

The apology came amid angry reactions from leaders of Britain’s more than to two million Muslims.

«This is a book which Muslims believe in,» Dr. Ghaysuddin Siddiqui, director of the Muslim Institute, an organization is committed to Muslims’ engagement in political, academic and public-relations arenas, told the UK Express.

He said that while Faulks is «entitled to his views» he should have taken into consideration that Qur’an is the holy book for more than 1.5 billion people.

Ajmal Masroor, an imam and spokesman for the Islamic Society of Britain, regretted increasing anti-Islam offenses by leading intellectuals in Britain.

«Attacks on Islam are nothing new.»

Just last year, Ian McEwan, one of Britain’s few leading contemporary writers, launched a scathing attack on what he described as Islamism.

He made his bitter attack in defense of fellow novelist Martin Amis, who made a similar criticism late last year.

Masroor warned that said statements ran the risk of stirring religious hatred against Muslims.

«People don’t seem to understand the consequences of saying things like this could be quite severe,» he said.

«History tells us it can encourage hatred.»

Dette viser at Masroor ikke forstår, eller vil forstå, vestlig tenkmåte, for Faulks ærlige mening om Koranen er basert på en litterær sammenligning. Det har ingenting med følelser eller hat å gjøre. Det er som å si at en knusende anmeldelse oppfordrer til hat.

Derimot er det tøft for mottakeren å høre at boken man tilber er gjenstand for kritisk bedømmelse. Men det har Bibelen vært utsatt for i noen hundre år og er ikke blitt dårligere av den grunn.


UK Author Apologizes for Qur’an Offense

Også Ian McEwan fikk på pukkelen


Smeared Islamism