Nytt

Datteren til Egypts avdøde president Anwar Sadat er meget oppbrakt over at en film fra Dreamworks «I love you man» har med en hund som går under navnet Anwar Sadat. Eieren blir spurt om det er fordi pga Sadats politikk, men svarer at det er pga likheten.

«This is a disaster, a serious affront,» said Samir Sabri, the lawyer for Rokaya Sadat, daughter of the former president and peace Nobel prize winner.
The film, directed by John Hamburg, opened in Egypt last month, but the scene with the dog had earlier been excised by the distributor. Word of the scene only came to light in the last week when it was publicized by an Egyptian Web site.
«This has caused serious psychological and moral damages to the plaintiff, as President Sadat is a prominent figure in the Arab history in general and in Egyptian history in particular,» the lawyer’s brief said. «Everyone agrees that he is a unique leader who was politically savvy, and has worked hard to serve his country.»
Muslims believe dogs can violate ritual purity and consider them unclean. Calling someone a dog is one of the worst insults in the Middle East.
Commentators in Egypt have called the movie, which grossed more than $71 million in the U.S., another in a long series slights against Arabs and Muslims in Hollywood.

Advokat Sabri har innlevert en anmeldelse. Riksadvokaten har lovet å vurdere saken, men det er uklart hva han kan foreta seg. Advokaten har også anlagt sak mot informasjonsministren som har sluppet filmen gjennom. Han krever at alle kopier fjernes fra det egyptiske markedet og vil saksøke sensurinstansen for å ha sluppet den gjennom. Men det er vanskelig å se hvordan han kan prosedere all den stund scenene med hunden Sadat var fjernet på forhånd.

Sadat’s daughter takes on Hollywood movie