Nytt

Den israelske regjering har planer om å fjerne alle ulovlige bosetninger på Vestbredden, skriver Yoel Marcus i Ha’aretz. Det er snakk om 23 provisoriske ansamlinger av campingvogner, og inkluderer rundt 8.000 mennesker, ifølge bosetterne selv.

The report in Haaretz gave no date for removing the outposts, where some of the most militant settlers in the West Bank live, but said the military held an exercise last week to prepare for their evacuation.

Haaretz, a left-leaning newspaper, said the military was preparing to «forcibly evacuate 23 illegal outposts in one day. The plan was formulated by the security establishment, with the knowledge of Prime Minister Benjamin Netanyahu.»

Obama har krevet full stans i bygging på Vestbredden, også utvidelse av nåværende bosetninger, noe Israel motsetter seg. De vil ha manøvreringsrom.

http://www.reuters.com/article/worldNews/idUSTRE56K17920090721