Feature

Nefertite – selve symbolet på klassisk skjønnhet – var ikke like klassisk i virkeligheten. Hun hadde flere skjønnhets-«feil», viser CT-scanning av bysten av henne. Den opprinnelige utgaven gjenga henne med «vorter» og det hele, før hun ble omskapt ifølge datidens skjønnhetsnorm, som ser ut til å være statisk.

Compared to the outer stucco face, the hidden limestone visage had less depth in the corners of the eyelids, laugh lines around the corners of the mouth and cheeks, less prominently regal cheekbones and a tiny bump on the ridge of the nose.

«We acquired a lot of information on how the bust was manufactured more than 3,300 years ago by the royal sculptor,» said the chief author of the study published Tuesday in the April issue of Radiology, Alexander Huppertz.

Huppertz, who is director of the Imaging Science Institute at Berlin’s Charite teaching hospital, said that advances in CT technology allowed the team to do a deeper analysis of the bust.

The 3-D surface reformation of the inner limestone sculpture indicated that it was created in several steps, and the artist’s makeover may have reflected the aesthetic ideals of the era.

Nefertite var kona til farao Akhenaton, som gjennomførte en religiøs revolusjon i Egypt da han avskaffet flerguderiet og innførte dyrkelse av solguden Aton.

Bysten av Nefertite ble ført til Berlin i 1913, og Egypt har lagt press på Tyskland for å få den tilbake. I oktober «flytter» Nefertite inn i det nyrestaurerte Neues Museum.

Nefertiti got extreme makeover: researchers