Nytt

Malaysias øverste muslimske organ har utstedet en fatwa som forbyr muslimer å praktisere yoga. For ikke lenge siden var det jenter som fikk forbud mot gutteaktiviteter. Ikke-muslimer har ikke lenger lov til å bruke ordet «Allah».

Det blåser en konservativ vind gjennom Malaysias muslimer. Tolkningen av religionen går i stadig mer rigorøs retning. Det øker motsetningene til mindretallene: kineserne utgjør 25 % og indere 8 %, de fleste hinduer.

Begrunnelsen for å forby yoga er at det har en spirituell side som vil forurense muslimers sinn.

The National Fatwa Council’s chairman, Abdul Shukor Husin, said many Muslims fail to understand that yoga’s ultimate aim is to be one with a god of a different religion — an explanation disputed by many practitioners who say yoga need not have a religious element.

»We are of the view that yoga, which originates from Hinduism, combines physical exercise, religious elements, chanting and worshipping for the purpose of achieving inner peace and ultimately to be one with god,» Abdul Shukor said.

Egypts høyeste islamske råd forbød yoga i 2004.

En forklaring på den strengere praksisen er at det største muslimske partiet, som har sittet med makten siden 1957, har gått kraftig tilbake i valg til nasjonalforsamlingen. De responderer ved å gå i forsvar og skjerpe lovfortolkningen.

Malaysian Islamic Body Bans Yoga for Muslims