Nytt

Italias tidligere president Francesco Cossiga innrømmet nylig at Aldo Moros regjering på midten av 1970-tallet hadde gitt palestinske terrorgrupper rett til å oppholde seg i Italia og koordinere sin virksomhet derfra mot at de ikke skulle gå løs på italienske mål.

In a letter published Aug. 15 in Corriere della Sera, Cossiga described a «secret ‘non-belligerence pact’ between the Italian state and Palestinian resistance organizations, including terrorist groups» such as the PFLP. The deal, he said, had been devised by Prime Minister Aldo Moro, who in 1978 was kidnapped and assassinated by the Italian terror group the Red Brigades.

Nonetheless, there were several major Palestinian terror attacks on Italian targets in the 1970s and 1980s. They included attacks on Rome’s airport and main synagogue, and the hijacking of the Achille Lauro cruise ship.