Feature

akbar.ganji2.jpg

Mullah Krekar sjokkerte med sine uttalelser til australsk TV om at enhver muslim har rett til å drepe en person som krenker eller fornærmer islam, hvor enn det måtte være. Det hørtes ekstremt ut, og litt Krekar-nuts. Men dette er faktisk hva som er innskrevet i iranske lover: enhver muslim kan ta loven i egne hender og være bøddel mot en person som ansees for å ha krenket islam. Det er altså ikke en selvbestaltet gal profet, men loven til en anerkjent, sentral stat som den norske regjering holder normal kontakt med og hvor StatoilHydro er engasjert. Det er Irans kjente dissident Akbar Ganji som opplyser dette i et brev i siste New York Review of Books:

Are you aware that in Iran political dissidents, human rights activists, and pro-democracy campaigners are legally deprived of «the right to life»? On the basis of Article 226 of the Islamic Penal Law and Note 2 of Paragraph E of Section B of Article 295 of the same law, any person can unilaterally decide that another human being has forfeited the right to life and kill them in the name of performing one’s religious duty to rid society of vice. Over the past few decades, many dissidents and activists have been killed on the basis of this article and the killers have been acquitted in court. In such circumstances, no dissident or activist has a right to life in Iran, because, on the basis of Islamic jurisprudence and the laws of the Islamic Republic, the definition of those who have forfeited the right to life (mahduroldam) is very broad.

Are you aware that in Iran, many writers are lawfully banned from writing? On the basis of Note 2 of Paragraph 8 of Article 9 of the Press Law, writers who are convicted of «propaganda against the ruling system» are deprived for life of «the right to all press activity.» In recent years, many writers and journalists have been convicted of propaganda against the ruling system. The court’s verdicts make it clear that any criticism of state bodies is deemed to be propaganda against the ruling system.

fra Ganjis brev The US and the Plight of the Iranians
By Akbar Ganji