Sakset/Fra hofta

Storbritannias regjering og utallige rase-kommisjoner arbeider for tiden aktivt for å slå ned på alt som kan tenkes å forstyrre såkalte raserelasjoner, og følgelig alle som tilsynelatende tenker, sier, skriver eller gjør noe som potensielt kan virke krenkende på noen. Manglende takt og tone er i ferd med å bli ytterst straffbart, noe det later til at særlig småbarnsforeldre bør skrive seg bak øret.

For heretter går det ikke upåaktet hen at små kriminelle forkludrer de velmenendes drøm om et samfunn i perfekt harmoni. Derfor fant naturlig nok rektor Anne Phipps på Bedenham barneskole det helt på sin plass å etterforske 4 (fire) år gamle Rocky Smiths holdninger etter en anklage om 4-åringens angivelige rasisme.

A headteacher has defended her decision to investigate an allegation that a four-year-old boy was guilty of racism during a game of chase.

The investigation, at Bedenham Primary School in Gosport, Hants, has angered Rocky’s parents. Racism campaigners have also expressed surprise at the school’s actions, but insist that even very young children can be racist.

Mrs Phipps said: «When a child makes an allegation of any kind, whether it’s bullying, racism, or general unhappiness, we investigate by talking to them. We couldn’t dismiss this.

Av alle barna som lekte sisten i skolegården valgte altså den vesle forbryteren å spytte på en 10 år gammel gutt. Sistnevnte syntes sannsynligvis – slik de fleste sikkert ville – at 4-åringen godt kunne spyttet på noen andre enn akkurat ham. Og siden 10-åringen tilfeldigvis var svart, ble spyttingen umiddelbart mistenkt for å være rasistisk motivert. Når det tross alt er andre hvite barn tilstede er det jammen ikke rart at ethvert tenkende menneske spekulerer på hvorfor 4-åringen ikke spyttet på dem i stedet?

Skolens undersøkelse konkluderte imidlertid med at nei, det var ikke rasisme – bare vanlig dårlig oppførsel.

Herr Smith (4) selv bidro på spørsmål med følgende definisjon på hva en rasist er:

Mrs Smith said: «After it happened, I said to Rocky ‘what is a racist?’ and he said ‘it’s when you have races with your friends and the person who wins is it’. I can’t believe they even called me. Rocky was wrong for lashing out and I’ve spoken to him about that, but how can a four-year-old be racist?

Siden 4-åringer generelt kjennetegnes av at de er 4-åringer som relativt ofte oppfører seg som 4-åringer, så skulle en kanskje tro at saken fikk selv de mest elleville idealister til å innse at det muligens er å gå litt over grensen når man tillater seg å forske i små barns uutviklede menneskesyn, og hvorvidt den lilles uoppdragenhet er politisk godkjent eller ei?

Ja, det kan du jo tro. For det finnes åpenbart de som insisterer på at veldig små barn i tillegg til å være 100 prosent egoister, kranglefanter, snørrete og glade i sølepytter kan være noe så politisk uakseptabelt som rasister. Det bygger blant annet på en britisk anti-rasists reflekterte samtale med en forhenværende rasist – på hele 6 år:

Tunde Bright-Davies, the chairwoman of the Racial Harassment Forum, said: «A very young child can hate another person because of the colour of their skin – I have met with a boy of six who said he used to be racist.

Skal si fru Forkvinnen kjenner fremmelige 6-åringer; her om dagen delte nemlig en bekjent 6-åring sin livserfaring med meg, og betrodde meg innsiktsfullt at han hadde pleid å tro på julenissen da han var 5. Men vedkommende oppfører seg og tenker som et typisk overfladisk barn på 6 år da, det skal sies. Så vidt jeg vet har han ikke peiling på verken politikk, likeverd eller kulturelle forskjeller heller, enda han kan leke-katalogen til Toys`R`Us utenat.

Det er ikke utenkelig at den vesle vaneforbryteren bør fratas foreldrene, for han klarer ikke engang å leve i harmoni med søsteren som er av nøyaktig samme kultur og opphav. Man kan jo bare med gru forestille seg hvilke kulturelle spenninger vi risikerer at han vil påføre det multikulturelle høflighetssamfunnet når han blir stor?

Nåvel, det kan vi ikke ha noe av; best å gi gutten et medlemskap i en antirasistisk organisasjon til jul, tenker jeg – småbarn som ikke innretter seg og har de rette holdningene har vi tross alt ikke plass til i et mangfoldig og tolerant samfunn. Og det minste man som forelder bør sørge for er at barn utelukkende spytter på andre barn med samme kultur, religion, seksuelle legning og etniske opphav som de selv har.

Så da gjenstår det vel bare å foreta en synlig og adekvat merking av samtlige barn – slik at vi til enhver tid kan skille ut hvem som er hvem?

The Telegraph: School probes racism claim against boy, four