Sakset/Fra hofta

I vestlige medier leser vi stadig om Vladimir Putins popularitet. Har hele befolkningen slukt det sjåvinistiske agnet? Nei, slett ikke, skal vi tror journalisten Natalia Novozhilova. Men folk er totalt desillusjonert. De har trukket seg tilbake til den private sfæren og unngår politikk. De har likevel ingenting de skulle ha sagt.

Natalia Novozhilova beskriver et besøk i provinsbyen Kovrov. Der traff hun et utvalg av samfunnets solide slitere: regnskapsførere, rørleggere, mekanikere, lærere. Ingen hadde noe godt å si om Putin.

Det er lenge siden den største delen av mine landsmenn sluttet å tro at deres sivile aktivitet vil kunne forandre verden. De har slått egne sirkler rundt seg selv og vil ikke gå utenfor dem. Innenfor er deres private interesser: Hjemmet, jobben, turer på hytta eller i skogen — og hyppige fyllekuler. Det er mange som drikker, og de drikker mye, med og uten anledning.

Jeg har inntrykk av at landet har sunket ned i en letargisk søvn. Som psykologene kunne ha sagt: Dette er en naturlig beskyttelsesreaksjon hos en normal organisme som stadig utsettes for stress.

hele artikkelen finnes på vox publica.

Russlands zombie-søvn