Nytt

og%FCnsamast.jpg

Tyrkiske aviser offentliggjorde i dag bilder av 17-åringen som er siktet for drapet på den armensk-tyrkiske avisredaktøren Hrant Dink mens han poserer sammen med tyrkisk politi. En tyrkisk avis viser til bildet og beskriver det som heltedyrking, melder Aftenposten.

Fotografiene viser den drapssiktede nasjonalisten Ogun Samast mens han holder et tyrkisk flagg. Bak ham kan man se en poster med enda et tyrkisk flagg og teksten: Nasjonens land er hellig. Det kan ikke overlates til skjebnen», et sitat fra tyrkernes landsfader Mustafa Kemal Atatürk.
Billedavsløringen har vekket raseri i tyrkiske medier. –Skulder ved skulder med mannen som trykket på avtrekkeren: Drapsmistenkte Samast fikk heltebehandling, skriver dagsavisen Sabah på sin førsteside, ifølge AP.

Det tyrkiske politiets talsmann Ismail Caliskan sier at politimennene på de aktuelle bildene nå blir etterforsket. Samtidig forsøker politiet å finne ut hvem som lekket bildene til media.

Hrant Dink ble skutt og drept 19 januar i år, da han etter sigende provoserte nasjonalistiske tyrkere med sine uttalelser om det tyrkiske folkemordet på armenerne. I tillegg til Ogun Samast er 7 andre siktet for å ha stått bak drapet.

Tyrkias statsminister Taayip Erdogan har allerede stilt spørsmål ved om ikke drapet ble satt i verk av Tyrkias såkalte «bakenforliggende stat» – et uttrykk for lyssky ultranasjonalistiske elementer i sikkerhetsstyrkene som skal være rede til å aksjonere på ulovlig vis hvis de mener det er nødvendig, melder Reuters.

Tyrkias myndigheter rettsforfulgte avisredaktøren for hans engasjement i forhold til det betente temaet folkemordet stadig er i Tyrkia. Nå beskyldes myndighetene for å ikke ha reagert på signaler om at drapet var i gjære:

Opposisjonspartier har krevd innenriksministerens avgang. I forrige uke sparket innenriksministeren politisjefen og guvernøren i Trabzon ved Svartehavskysten, der syv av de åtte drapssiktede er blitt pågrepet.
Lokale myndigheter granskes nå for å finne ut om de gjorde noe galt forut for drapet.

Drapet er ved å bli en skandale: Nå viser overvåkingsvideoer at drapet var organisert: En gruppe på fem menn kretser om Dink i det han kommer ut av bygningen. Lederen av gruppen henvender seg til Dink, mens Ogün Samast kommer forfra og Yasin Hayal kommer opp bakfra. Hayal skal ha gitt Samast oppdraget og har påstått at han var i Trabzun. Nå viser videoen at han var til stede.

Aftenposten: Siktet for journalistdrap – hyllet av politiet