dink.jpg

For ett år siden – 19. januar 2007 – ble den armenske redaktøren Hrant Dink skutt og drept rett utenfor redaksjonslokalene. Motivet var ekstrem nasjonalisme. En 17-åring holdt våpenet, men det sto flere bak.

Dink skrev om utryddelsen av armenerne i 1915, på en forsonende måte. Det hjelper ikke. Den nasjonalistiske stemningen som preger Tyrkia har liten toleranse for temaet overhodet. I 2006 ble Dink dømt til et halvt års fengsel for å ha krenket «tyrkiskhet», paragraf 301 som er en juridisk vilkårlighet og et utslag av sjåvinisme.

Andrew Gardner, researcher for Amnesty International, sier intoleransen er voksende. Både fra myndighetene og deler av opinionen:

«Hrant Dink’s case is not an exception. Many in Turkey continue to be prosecuted for the peaceful expression of their non-violent opinions. This is due both to the existence of flawed legislation and the arbitrary implementation of the law by judges and prosecutors.»

Hrant Dink was repeatedly prosecuted under Article 301 of the Turkish Penal Code that criminalizes «denigrating Turkishness.» Amnesty International has continually called for Article 301 to be abolished on the grounds that it poses a grave threat to freedom of expression, as it is worded in such broad and vague terms. Amnesty International is concerned that the number of cases opened under this article appears to have increased in 2007. The organization notes that in the past year, violations of human rights increased and measures to combat them remained insufficient.

«The continuing suppression of freedom of expression in Turkey has created an atmosphere of deadly intolerance culminating in the killing of Hrant Dink,» said Andrew Gardner, Amnesty International’s researcher on Turkey.

Det er påvist forbindeleser mellom deler av sikkerhetsappratet og de tiltalte. Amnesty vil at disse sidene må belyses i sin fulle bredde.

Nitton misstänkta står inför rätta, men människorättsorganisationer som Amnesty International vill att utredningen ska utvidgas. I pressen har det framförts krav på att eventuella länkar till turkisk säkerhetstjänst ska granskas.

Enligt det åtal som lämnats in till rätten var en av de misstänkta polisinformatör. Han ska flera månader före mordet ha berättat om komplotten för polisen.

Hrant Dinks minne hyllat på årsdag

Turkey: Reveal the full circumstances surrounding Hrant Dink’s murder And Abolish Article 301

Bildet; Rakel Dink taler på ettårsdagen for drapet på hennes mann.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂