Nytt

Seniorrådgiver for norske Amnesty, Ina Tin, sammenligner Recep Tayyip Erdogan med Syrias Bashar al-Assad på grunn av retorikken. Erdogan sa mandag at sosiale medier er den største trussel mot samfunnet.

Den type uttalelser sier noe om at Erdogan befinner seg på en annen planet enn unge tyrkere.

Han la skylden på demonstrasjonene på ekstremister.

 

«This is a protest organized by extremist elements,» Erdogan added. «The fact the AK Party has increased its votes at three elections in a row and has successfully won two referendums shows how the people of this nation have embraced the AK Party.»

Bak ekstremistene står opposisjonspartiet CHP, sa Erdogan. Det er de som utnytter «uskyldige borgere». Det er drøye påstander og egger til strid.

 

Mr Erdogan said during a televised news conference: «There are those attending these events organised by extremists. This is not about Gezi Park anymore. These are organised events with affiliations both within Turkey and abroad.

«The main opposition party CHP has provoked my innocent citizens. Those who make news [and] call these events the Turkish Spring do not know Turkey.»

 

Kanskje noe av grunnen til at en representant for norske Amnesty uttaler seg så sterkt, er at den tyrkiske søsterorganisasjonen har kontorer like ved Taksim-plassen, og har sett volden og skadene på nært hold.

Erdogan dro til Marokko mandag, en reise som virker underlig, krisen tatt i betraktning. Men for Erdogan er det ingen krise. Kanskje han vil ville måtte komme til å angre på at han dro.

USA uttaler seg, forsiktig, som under masseprotestene i Iran i 2009.

The White House issues call for all parties in Turkey to «calm the situation,» requesting the security forces in particular to «exercise restraint.»

In a statement, spokeswoman Laura Lucas says the U.S. believes peaceful public demonstrations «are a part of democratic expression,» and that Turkey’s long-term stability is best guaranteed by upholding «the fundamental freedoms of expression, assembly and association.»

Børsen falt kraftig ved åpning.

Protestene spredte seg i natt til Ankara, Adana og Izmir. Det var de kraftigste protestene så langt i Istanbul.

Syriske myndigheter kunne ikke dy seg, men sendte ut en reiseadvarsel.

 

Syrian authorities, battling a rebel uprising in which 80,000 people have been killed, issued a travel warning advising its citizens against traveling to neighboring Turkey for safety reasons. «The demands of the Turkish people don’t deserve all this violence,» Information Minister Omran Zoabi says. «If Erdogan is unable to pursue non-violent means, he should resign.»

 

 

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-22753418