Nytt

hrantdink.jpg

Hrant Dink fryktet for hva som kunne skje. Han ble stemplet som en fiende av Tyrkia, og truslene fortalte ham at noen tok dette alvorlig. Lørdag ble han skutt og drept utenfor redaksjonslokalene.

Dink var redaktør for Tyrkias eneste armenskspråklige avis. Han våget å ta opp folkemordet på armenerne på slutten av første verdenskrig, noe som fremdeles utløser hysteriske reaksjoner i Tyrkia. Dink ble ifjor stilt for retten anklaget etter den ulne og farlige paragraf 301. Tiltalen gikk ut på at han hadde fornærmet og krenket «tyrkiskhet». Det skulle vakt oppsikt hvis et vesteuropeisk land hadde stevnet noen for en domstol for å ha krenket «norskhet» eller «danskhet». Men Tyrkia får holde på, og kan samtidig tro det skal bli medlem av EU. Dink ble dømt til et halvt års fengsel, som ble gjort betinget.

Statsminister Tayyip Erdogan fordømte drapet, og sa det var et angrep på fred og stabilitet. Men ser neppe myndighetenes medskyldighet som stiller en journalist for retten for å ha skrevet sannheten.

The editor of Turkey’s only Armenian-language newspaper was assassinated today on an Istanbul street.

The editor, Hrant Dink, 53, was convicted last year of insulting the Turkish state and identity because of comments he made about the mass deaths of ethnic Armenians before World War I in what is now Turkey — events that Armenians and many foreign historians say was genocide by the Ottoman army, but the Turkish government denies took place.

Mr. Dink also criticized ethnic Armenians abroad for trying to make official Turkish recognition of those events a precondition for Turkish entry into the European Union, but that stance attracted less attention.
..
An Istanbul court interpreted several comments Mr. Dink made as an insult to the Turkish identity. It sentenced him to six months in jail and then suspended the sentence.

In a recent article in Agos, Mr. Dink complained that extreme nationalists opponents were casting him as an enemy of Turks, and said the increasing threats against him were weighing on him.

«I do not know how real these threats are, but what’s really unbearable is the psychological torture that I’m living in,» he wrote. «Like a pigeon, turning my head up and down, left and right, my head quickly rotating.»

Haluk Sahin, a columnist for Radikal, a newspaper that has strongly supported Mr. Dink’s legal struggle as an intellectual, said that Turkey had been hit right in the heart by his murder.

«Those who wanted to harm Turkey couldn’t have chosen a better target,» Mr. Sahin said. «As opposed to other killings in the past, Turkish public reaction against this murder will show us where Turkey stands in the world.»

Editor of Turkey’s Armenian Paper Is Killed