Nytt

Studier av den norske EU-delegasjonens postjournaler viser at en rekke kontroversielle EU-saker ikke føres inn før sakene er ferdig behandlet, skriver Aftenposten.

For vel et år siden omfattet dette en rekke saker knyttet til det meget kontroversielle tjenestedirektivet.
Men det stanser ikke der. Postjournalen har knapt spor av de pågående forhandlingene mellom Norge og EU om utvidelsen av EØS-avtalen.
Her krever EU Norge for mer enn 500 millioner kroner ekstra.

I noen tifeller har EØS-sakene vært opptil et halvt år gamle før de blir ført inn i journalene. Før dokumentene journalføres vet ikke allmennheten at de finnes.

På spørsmål fra Aftenposten om EU-delegasjonen bevisst holder kontroversielle saker unna journalene for å hindre innsyn, svarer EU-ambassadør Oda Helen Sletnes at den forsinkede journalføringen utelukkende skyldes nytt personale på delegasjonens arkiv.

Torsdag ble det kjent at EU fryser EØS-avtalen for å presse Norge til å betale mer i EØS-kontingent når Romania og Bulgaria blir medlem av EU.
Meldingen om dette kom til EU-delegasjonen 16. januar.
I delegasjonens postlister finnes det ikke spor av denne brevvekslingen. I de to ukene har delegasjonen og UD lagt lokk på denne saken.
Men Sletnes avviser at dette sammen med journalene viser en manglende evne til åpenhet ved EU-delegasjonen.
-Vi har som mål å være åpne, men vi forhandler ikke i pressen, sa hun på en pressebriefing i Brussel i dag.

Regjeringen Stoltenberg har lagt opp til det den selv kaller en åpen linje i sin aktive Europapolitikk, og den norske EU-delegasjonen i Brussel skryter i følge Aftenposten av sin åpenhet.

Aftenposten: Gjemmer omstridte saker