Kommentar

Det slår meg at det er en parallell mellom maktovertakelsen i Somalia og kommunistenes maktovertakelser i Øst-Europa, eksempelvis Tsjekkia. Også nå heter det at det slett ikke er ekstremister, selv om de har et navn som inneholder ordet sharia-domstol. Dessuten har de skapt orden.

Omverdenenes ønske om å tro at tigeren ikke lenger er stripet, er konstant. Det utgir seg for å være utslag av moderasjon og en positiv innstilling: gi dem en sjanse. Men snuser man nærmere på fenomenet, slår stanken imot en. Dette har vi vært med på før.

Somali Islamists have named as the head of their new «parliament» a firebrand cleric wanted by the US for alleged links to al-Qa’ida. Officials said Sheik Hassan Dahir Aweys — a wanted «terrorist» in the US — had been chosen to lead the Council of Islamic Courts, which will serve as a parliament for regions under the courts’ control.

Sheik Aweys founded the capital’s first Islamic court and is believed to have orchestrated the Islamic takeover. He has been operating in the central Galgudud region, where he has set up sharia or Islamic tribunals. He is subject to US sanctions for alleged ties to Osama bin Laden’s al-Qa’ida network, blamed for the September 11, 2001, attacks on the US.

His suspected terror links were a key reason Washington backed the Alliance for the Restoration of Peace and Counter-Terrorism, which was formed in February by local warlords who say the Islamists are harbouring extremists.

A senior official who attended a meeting of Somalia’s Joint Islamic Courts in Mogadishu’s Ramadan hotel on Saturday said 88 delegates had been chosen to sit in the Council of Islamic Courts, which will legislate and oversee the courts in the Horn of Africa nation.

«The former head of the JIC, Sharif Sheik Ahmed, will be the chairman of the council’s executive committee, which will be in charge of day-to-day running of the Islamic courts,» a senior cleric said.

Two other hardline clerics, Omar Iman Abubakar and Abdullahi Ali Afrah, were named as deputy chairmen while Muhamoud Sheik Ibrahim Suleh — who declared jihad, or «holy war», against the US-backed warlords — became secretary-general.

A key leader in the fighting and the Governor of Lower Shabelle, Yusuf Mohamed Siad, was named deputy head of the executive committee, effectively putting his region under the control of the courts.

Somali watchers said the move fell short of declaring Somalia an Islamic republic, but gave indications that the Islamists were determined to exert their control across the violence-racked country of about 10 million people.

«This is one step short of calling for the official establishment of the Islamic Republic of Somalia,» said Ahmed Hassan, a Somali democracy advocate.(AP/AFP)

Ikke rart Osama bin Laden igår advarte mot å blande seg inn i Somalia. Hvis vestlige styrker gjorde det, ville Al Qaida angripe deres hjemland.

Jihadistene gjør et fremstøt. Fra Afghanistan til Afrikas Horn trapper de opp kampen. Hvis de får et brohode i Somalia er det meget alvorlig.

Tomm Kristiansen gjentok og gjentok at amerikanernes engasjement i 90 utviklet seg til en katastrofe. Derfor vil somalierne reagerer kraftig på ethvert forsøk på gjentakelse.

Katastrofe er også det ordet som går igjen i norske mediers beskrivelse av forholdene i Gaza. (New York Times sier «crisis».)

Men hva kan det komme av at de samme mediene ikke bruker ordet katastrofe om at jihadister kan ha kommet til makten i Somalia, et land som Norge har mye med å gjøre – indirekte – fordi somaliere strømmer til Norge.

Les også

-
-
-
-
-