Kommentar

Pave Benedikt XVI sier det er vanskelig å fordømme alle terrorangrep på Israel på grunn av Israels svar.

Israel reagerte søndag på en erklæring fra Vatikanet som fordømte den siste tids terrorangrep, særlig i London og Sharm el-Sheik. Hvorfor ble ikke angrepet i Netanya nevnt, spurte den israelske regjering. Fem ble drept i en selvmordsaksjon der 12. juli.

Det israelske utenriksdepartementet anså saken som så alvorlig at pavens utsending ble innkalt påfølgende mandag. Vatikanet anla en forsonlig/overbærende tone, og sa den opprinnelige erklæringen fordømte alle terrorangrep.

Tirsdag uttalte en tjenestemann i utenriksdepartementet at Vatikanets manglende fordømmelse av angrep på Israel, ikke var noe nytt.

Det fikk paven til å komme med torsdagens erklæring:

In a 1,300-word communique, the Vatican said: «It has not always been possible to follow every attack against Israel with a public declaration of condemnation.»

It said one reason for this was that «the attacks on Israel were sometimes followed by immediate Israeli reactions not always compatible with the norms of international law … It would thus be impossible to condemn the [terrorist operations] and pass over the [Israeli retaliation] in silence».

At Vatikanet oppkaster seg til dommer og vil avholde seg fra fordømmelse av terror på grunn av Israels reaksjoner, er neppe egnet til å styrke dialogen mellom israelere og Vatikanet. Spesielt i dagens situasjon forekom utelatelsen av Netanya-terroren påfallende. Både på grunn av våpenhvilen og terroren i andre land.

Vatikanet finner også grunn til å belære den israelske regjering:

The statement also expressed irritation with the reaction of the Israeli government to the Pope’s original comments and said it was not prepared to «take lessons or instructions from any other authority on the content and direction of its own statements».

Vatican in terror dispute with Israel