Pave Frans mottok palestinernes president Mahmoud Abbas i Vatikanet lørdag og kalte ham en «fredens engel». Det er nok en betegnelse som mange israelere og jøder verden over ikke forbinder med Abbas.

Pope Francis meets Palestinian leader Mahmoud Abbas during an audience at the Vatican Saturday, May 16, 2015. Pope Francis has praised Palestinian President Mahmoud Abbas as an "angel of peace" during a meeting at the Vatican. Francis made the compliment Saturday during the traditional exchange of gifts at the end of an official audience in the Apostolic Palace. (Alberto Pizzoli/Pool Photo via AP)

Pope Francis meets Palestinian leader Mahmoud Abbas during an audience at the Vatican Saturday, May 16, 2015. Pope Francis has praised Palestinian President Mahmoud Abbas as an «angel of peace» during a meeting at the Vatican. Francis made the compliment Saturday during the traditional exchange of gifts at the end of an official audience in the Apostolic Palace. (Alberto Pizzoli/Pool Photo via AP)

Abbas er en svak leder som vender kappen etter vinden. Ettersom den blåser i islamistisk retning rygger ikke Abbas tilbake for å omtale mennesker som har angrepet og drept israelere på åpen gate som martyrer. Paven kan ikke late som om dette ikke er en side ved Abbas som oppveies av de gode.

Francis made the compliment during the traditional exchange of gifts at the end of an official audience in the Apostolic Palace. He presented Abbas with a medallion and explained that it represented the “angel of peace destroying the bad spirit of war.”

Francis said he thought the gift was appropriate since “you are an angel of peace.” During his 2014 visit to Israel and the West Bank, Francis called both Abbas and Israeli President Shimon Peres men of peace.

Men konteksten er en helt annen etter at Vatikanet kunngjorde at det vil anerkjenne en palestinsk stat, i strid med Oslo-avtalens vilkår om at det må skje kun etter en forhandslingsløsning. Palestinerne erklærer en stat ensidig og uten å oppfylle kravene til en suveren stat: kontroll over grenser.

Det virker som om paven har gått inn i rollen som stifter av fred, både mellom stater og religioner: han bidro til tilnærmingen mellom Cuba og USA og vil nå bidra til fred i Midtøsten.

Foranledningen for Abbas’ besøk var kanoniseringen av to palestinske nonner.

Men når man vet hvordan de kristne behandles i dagens Midtøsten blir de fromme håpene noe tomme når paven samtidig bruker så sterke og forblommede ord om en leder som aldeles ikke har vært noen «fredens engel». Hvor er realismen hos paven? Han begir seg inn på politikkens område og der må man være realist, hvis ikke risikerer man å gjøre stor skade.

Paven har en forpliktelse overfor jødene som overgår den overfor palestinerne.

Abbas is in Rome for the canonization Sunday of two 19th-century nuns from what was then Ottoman-ruled Palestine. The new saints, Mariam Bawardy and Marie Alphonsine Ghattas, are the first from the region to be canonized since the early days of Christianity.

Church officials are holding up the new saints as a sign of hope and encouragement for Christians in the Middle East at a time when violent persecution from Islamic extremists has driven many Christians from the region of Christ’s birth.

In a statement Saturday, Abbas praised the two new saints as inspirational models for today’s Palestinians and urged Christians like them to remain in the region.

“We call on Palestinian Christians to stay with us and enjoy the rights of full and equal citizenship, and bear with us the difficulties of life until we achieve liberty, sovereignty and human dignity,” he said.

http://time.com/3881700/pope-abbas-angel-peace/