Kommentar

Vel, så ble ikke «Submission» vist på Rotterdam filmfestival, selv om tema var sensurerte filmer. Produsenten turde ikke.

Det skjer andre ting som tyder på at radikale islamister har fått blod på tann: den ene kunsteren etter den andre får dødstrusler. Sist den marokkansk-nederlandske kunsteren Rachid Ben Ali. Han måtte gå i dekning etter at en utstilling med hans bilder åpnt i Cobra-museet i Amsterdam.

Ben Ali har tidligere pådratt seg imamenes vrede med å lage bilder med homofile temaer. Nå slo han tilbake ved å lage karikaturer av imamer.

«The two incidents have reinforced fears among many Dutch that fast-growing non-Western immigration is having a negative impact on social attitudes in the Netherlands. Newspaper columnists and members of Parliament have warned in recent days that if people capitulated to intimidation, they would only encourage Islamic militants. Some have pointed to the recent events as signs that militants are trying to impose their agenda and are undermining free speech in the Netherlands. A few people have quietly asked if self-censorship might be acceptable to keep the social peace.

«It would be very regrettable if we had to start accepting self-censorship, if we could not show this kind of protest art,» John Frieze, the curator of Ben Ali’s show at the Cobra Museum, said. «We’ve been pleased with the show, not only because the work is good, but also because it generated much debate with young Muslims attacking and defending it.»

Kunst som tematiserer kulturforskjeller, og ikke minst innvandrere som får posisjoner og innflytelse, er viktige brikker i brobygging mellom kulturene. Det er påfallende at suksessrike nederlendere med innvandrerbakgrunn blir blinket ut av islamistene.

Under åpningen av utstillingen i Cobra-museet holdt en kjent marokkansk-født politiker, Ahmed Aboutaleb, en tale. Han hyllet ytringsfriheten, men gjorde det omgitt av livvakter. Også han har mottatt trusler fra militante islamister.

Hva skyldes det at islamistene er så aktive og intimiderende i tolerante Nederland? Nederlenderne selv har dypt foruroliget. De har ikke opplevd maken siden nazistenes okkupasjon.

Dutch challenged on free speech