Khomeinis barnebarn støtter USA

Dette er en historie som nesten er for god til å være sann: Khomeinis sønnesønn støtter USAs intervensjon i Irak og vil at USA skal gjøre det samme i hans eget hjemland, Iran, hvis det ikke finnes noen annen råd.

Det er Neil MacFarquhar fra NYTimes som har intervjuet Sayyid Hussein Khomeini (45) i Bagdad, i det samme huset hvor en av Saddams verste bødler bodde, Izzat Ibrahim (han med det røde håret og bart). Her er Khomeini den yngre gjest hos en foreløpig ukjent mulla som bare venter på å flytte til en av de hellige byene, bare situasjonen roer seg. Begge er enige om at stat og religion må skilles. Hvis shia-ledere mener noe annet er de enten betalt av Khamenei, Irans åndelige overhode, eller de er uvitende om hvilklen gigantisk fiasko den iranske revolusjonen ble, sier Khomeini. Iranerne lengter etter frihet.

«Iranians insist on freedom, but they are not sure where it will come from,» said Mr. Khomeini, 45, whose dark eyes together with the black turban that marks him as a descendant of the Prophet Muhammad evoke his famous forebear.

«If it comes from inside, they will welcome it, but if it was necessary for it to come from abroad, especially from the United States, people will accept it,» Mr. Khomeini said. «I as an Iranian would accept it.»

Det er nesten utrolig å tenke på at Khomeinis sønnesønn kan ønske USAs inngripen i Irak velkommen.

The young Mr. Khomeini apparently holds none of his grandfather’s animosity toward the United States, correcting a reporter forming a question about the American occupation of Iraq to note that it should be called a «liberation.»

Bestefaren kalte USA aldri noe annet enn Den store Satan.
Sayyid Hussein er ingen amatør. Han har studert i Irans hellige by Qom i årtier. Han spår at det vil få konsekvenser for ledelsen av shiamuslimer i verden, hvis Irak blir et fritt land. Da vil folk strømme til Najaf og ikke til Qom, sier Sayyid Hussein Khomeini.

«Naturally if the Hawza is located in a free country,» he said, using the common word for the entire Shiite seminary movement, «that will give space for debate, for free discussions and so of course there will be an exodus from Qum.» The holy city of Qum is Iran’s leading religious center.

«If Qum re2_kommentars under the same kind of oppressive atmosphere, everyone will come to Najaf,» he added, referring to the Iraqi holy city.

Dette er i sannhet spennende tanker og gir perspektiver på fremtiden, på hvor mye som kan forandres med fredelige midler. Koalisjonsstyrkene har merket seg hans tanker om skille stat/moske og har tatt kontakt.

Sønnesønn og bestefar oppholdt seg samtidig i eksil i Najaf og for Sayyids vedkommende varte det fra 1965 til 1979, da revolusjonen brøt ut. Khomeini oppholdt seg da som kjent i Frankrike. Han brøt med Khomeini på grunn av hans blodtørstighet.

Mr. Khomeini said he broke with his grandfather in the early days of the revolution over the killing of people with even minor links to the shah’s regime, which he did not believe religious law sanctioned. He has been studying in Qum ever since.

Det er interessant at Khomeini den yngre har samme konklusjon som Thomas L. Friedman:

«All the countries in the region fear Iraq becoming a free, liberal, democratic state,» he said.

A Khomeini Breaks With His Lineage to Back U.S.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.