Foto: Ludovic Marin via AP / NTB

Frankrikes president Emmanuel Macron sier igjen at han ikke utelukker å sende tropper til Ukraina. Spørsmålet reises dersom Russland trenger igjennom ukrainske forsvars­linjer og Kyiv ber om tropper, mener Macron.

Uttalelsen fra den franske presidenten ble gitt i et intervju med The Economist den 29. april som er blitt offentliggjort torsdag og er omtalt i en AFP-melding i France 24.

The Economist skriver at Macron ga intervjuet etter å ha holdt en tale i forrige uke, der han erklærte at Europa er «dødelig» og kan «dø», delvis på grunn av trusselen fra russisk aggresjon etter invasjonen av Ukraina i februar 2022.

«Jeg utelukker ingenting, for vi står overfor noen som ikke utelukker noe», sa Macron da han ble spurt om han sto ved uttalelsene tidligere i år, som sendte sjokkbølger rundt i Europa, om at han ikke utelukket å sende vestlige tropper.

Ukraina sliter med å holde stand mot Russland, og mange frykter at Russland kan vinne enda mer terreng. Det truer hele Europa, mener Macron.

Han beskrev Russland som «en regional destabiliseringsmakt» og «en trussel mot europeernes sikkerhet».

«Jeg har et klart strategisk mål: Russland kan ikke vinne i Ukraina», sa Macron.

«Hvis Russland vinner i Ukraina, blir det ingen sikkerhet i Europa.

«Hvem kan late som om Russland vil stoppe der? Hvilken sikkerhet vil det være for de andre nabolandene, Moldova, Romania, Polen, Litauen og de andre?» spurte han.

Tre av de fire landene Macron nevner, er medlemmer av NATO.

Ikke alle europeiske statsledere frykter at Russland vil angripe NATO. Alliansen er mye sterkere enn Russland, sa Ungarns statsminister Viktor Orbán i et intervju med Die Welt i fjor sommer. Hvorfor skulle en svakere part ønske å angripe? innvendte den ungarske statsministeren.

Emmanuel Macron luftet også i februar muligheten for å sende vestlige soldater til Ukraina. Da ble forslaget raskt skutt ned av Tysklands statsminister Olaf Scholz og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

I forrige uke gikk Stoltenberg imidlertid ut og sa at NATO allerede hadde utplassert militære rådgivere ved de respektive medlemslandenes ambassader i Ukraina.

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.