Ukrainas nye forsvarssjef Oleksandr Syrskyj sier situasjonen i felt er vanskelig. Normalt betyr dette at ukrainerne er trengt. Russiske styrker kan være klar for å gjøre angrep dypt inn i ukrainernes linjer, sier Syrskyj. Det høres alvorlig ut og er vanskelig å forene med hva Zelenskyj sier.

Ifølge Zelenskyj går «alt så meget bedre» enn det gjorde for tre måneder siden. Han sier at situasjonen langs fronten er stabilisert.

Begge versjoner kan ikke være sanne. Det er sannsynligvis forsvarssjefen som er mest realistisk. Det er hans jobb. Zelenskyj er «oppstiver».

Syrskyj skriver på Telegram at han har besøkt to brigader «der situasjonen blir gradvis mer komplisert, og det er fare for at fiendtlige enheter kan avansere dypt inn i våre kampformasjoner».

Ukraina mangler både personell og ammunisjon. Opphold i den vestlige militærstøtten og debatt innenlands om hvordan man skal rekruttere flere soldater til krigen, som nå er inne i sitt tredje år, er det som ligger bak.

– Generelt er den operative situasjonen på østfronten stadig vanskelig, skriver Syrskyj. Han legger til at Russland fortsetter å gjennomføre offensive aksjoner flere steder i Donetsk-regionen.

– Samtidig, trolig på grunn av de høye tapstallene, har fiendens aktivitet langs andre deler av fronten avtatt betydelig, legger Syrskyj til. (NTB)

Var Avdijivkas fall i februar et forvarsel om ytterligere tilbaketog? At Ukraina er hardt presset synes hevet over tvil.  Det var kanskje det som lå bak pavens oppfordring om å sette seg til forhandlingsbordet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.