I et TikTok-klipp som ble lagt ut 9. mars smaker den indonesiske influenceren Lina Luftiawati med artistnavnet Lina Mukherjee, på svinekjøtt. Foran seg på bordet har hun en tallerken ris, grønnsaker og en skive sprøtt svinekjøtt. 

Fatwa

– Bismillah (i Allahs navn), jeg tror jeg blir utstøtt fra familien fordi jeg er nysgjerrig på svinekjøtt, sier hun smilende til kameraet før hun setter tennene i godsakene.

En uke senere hadde videoen 13 millioner visninger, en rekke sinte kommentarer og Mukherjee en fatwa mot seg. 




Landets øverste muslimske organ, Ulema-rådet, utstedte en fatwa – en kjennelse efter islamsk lov – hvor de erklærte videoklippet for å være blasfemisk. 

15. mars politianmeldte en muslimsk leder i Palembang på Sumatra, Mukherjee. Palembang er kjent for sitt konservative muslimske samfunn.

– Mistenkt i blasfemisak

5. mai ble influenceren offisielt navngitt som «mistenkt i en blasfemisak». Strafferammen i henhold til Indonesias lover om blasfemi og hatefulle ytringer, er opptil fem års fengsel.

Mukherjee har bedt om unnskyldning for videoen og lover å være mer oppmerksom på hva hun i fremtiden poster på sosiale medier: 

– Jeg beklager overfor Indonesias folk at jeg som offentlig person har gjort en feil. I fremtiden vil jeg legge ut mer nyttig innhold på sosiale medier. 

Til tross for at religiøse fraksjoner i Palembang presser på for å få henne varetektsfengslet, forblir hun hjemme mens politiet efterforsker saken.

– Offentlig forvirring om lovverket 

Ifølge Gatria Priyandita ved Australian Strategic Policy Institute hersker det «offentlig forvirring» om lovverket om blasfemi i det offisielt sekulære Indonesia. Uklarhetene blir brukt av det muslimske flertall til å slå ned på minoriteter: 

– Uklarheten gir anklagerne stort handlingsrom.

Forøvrig skal man tenke seg om før man poster på nettet. I mars iår tok en video av på nettet. Den viste en student, Mario Dandy Satriyo hvis far er kemner, brutalt banke opp sin kjærestes eks. Videoen avslørte familiens velstand og det fikk Instagram-brukere til å spørre hvordan en almindelig indonesisk byråkrat hadde råd til luksusbiler, motorsykler og mer. En påfølgende efterforskning avdekket bestikkelser for 56 milliarder indonesiske rupiah, noe som tilsvarer i nesten 42 millioner norske kroner.

Mario Dandy Satriyo er arrestert og skal for retten imorgen 6. juni.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.