En togavsporing i Ohio førte til massive utslipp av giftige kjemikalier. Nå frykter mange for konsekvensene for folk bosatt i nærheten, og spør hvorfor mediene ikke har fulgt saken tettere. Et søksmål er dessuten varslet. Noen setter dessuten hendelsen i et større perspektiv.

Det hele startet fredag 3. februar, da et godstog med 50 vogner sporet av i nærheten av East Palestine, Ohio.

Fem av vognene inneholdt vinylkorid, et giftig industrikjemikalie. Avsporingen førte til at vognene tok fyr, noe som skapte massive flammer og utslipp av giftige gasser.

Lokale myndigheter bestemte deretter å utføre et kontrollert utslipp av de giftige gassene mandag 6. februar. Alle som oppholdt seg innenfor radius på 1,6 kilometer av ulykkestedet ble bedt om å evakuere av hensyn til egen sikkerhet.

Stadig flere stiller nå spørsmål ved hvordan ulykken ble håndtert, og hvorfor mediene ikke har dekket saken bedre. Flere antyder at utslippene hadde virkning langt utenfor den evakuerte sonen.

I filmen ovenfor kan vi se påstander om følgende: Togselskapet skal ha brutt sikkerhetsregler. Dyr dør, en person som tydeligvis hadde en rev som kjæledyr forteller at reven døde i hendene hans. Kråker faller døde fra himmelen. Fisk flyter døde i bekkene, mange kilometer unna åstedet. I tillegg meldes det om en kvinne som fant alle sine kyllinger døde, 16 kilometer unna åstedet.

Politiet i Ohio arresterte en journalist som rapporterte om ulykken.

Ikke alt dette er bekreftet, men usikkerheten sprer seg, faktisk helt til Israel, hvor forfatter og journalist Amir Tsarfati skriver følgende på Telegram:

Over 30 million people from at least six different states are at risk!

Several states along the Ohio River are now taking a closer look at the river’s water quality after a Norfolk Southern Railway train derailed in Ohio earlier this month.

The train cars contained human carcinogens like vinyl chloride and other toxic chemicals. The chemicals began negatively impacting the environment, such as causing hundreds of fish to die in the Leslie Run stream in East Palestine, Ohio, and harming various other species, such as foxes, coyotes, and birds.

Tsarfati bygger delvis på en artikkel i Newsweek. som av en eller annen grunn skriver at toget besto av 150 vogner, ikke 50 som andre rapporterer.

Newsweek beskriver hvordan de «kontrollerte utslippene» ble utført.

The chemicals were diverted into a trench and burnt off. Officials warned, however, that it would send toxic gases phosgene—used during World War I—and hydrogen chloride into the atmosphere.

Lokale myndigheter erklærte etter hvert at området var sikkert, og at luften og drikkevannet i området ikke var påvirket. Men lokalbefolkningen opplevde noe annet.

Some have complained of headaches and nausea, according to the Associated Press, and pets have died in suspected cases of chemical exposure.

Tucker Carlson påpeker at det fremstår litt merkelig at vannet som dreper fisken allikevel er egnet som drikkevann (se nederst).

10. februar skriver AP at togulykken og etterspillet har ført til at to lokale beboere har opprettet et føderalt søksmål. De krever at togselskapet Norfolk Southern Railway (NSR) må finansiere helsetester av beboere i både Ohio og nabostaten Pennsylvania, som ligger i nærheten av ulykkesstedet.

De stilles også krav om at NSR undersøker eventuelle ukjente skader, og at selskapet gir offentligheten full innsikt i arten av kjemikaliene som ble sluppet ut i atmosfæren, og som kan ha påvirket grunnvannet etter ulykken.

Enkelte mener at årsaken til at ulykken ikke dekkes bedre av mediene skyldes at man ikke vil sette fokus på det evige fraværet til transportminister Pete Buttigieg.

Dette er dessuten ikke den eneste togulykken som har rammet USA. I løpet av ca. en ukes tid har det vært minst tre større avsporinger. Samtidig skjer det andre urovekkende ting, som at kinesiske spionballonger inntar luftrommet over USA og Canada. Til sammen får dette enkelte til å stille spørsmålet: Er USA i krig?

Flere kaller det som har skjedd i Ohio for «Chernobyling Ohio». Andre bruker begreper som «miljømessig katastrofe».

The Guardian skriver at 12.000 godsvogner som inneholder giftige stoffer passerer gjennom amerikanske byer og tettsteder hver dag. 25 millioner amerikanere bor i nærheten av et potensielt åsted for slike ulykker, som ikke er ukjente hendelser.

The Pittsburgh region alone has seen eight train derailments over the last five years, according to the public health advocacy group Rail Pollution Protection Pittsburgh (RPPP), and about 1,700 annually occur nationally.

Det er velkjent at en del av disse togulykkene skyldes sabotasje, enkelte ganger med så alvorlige konsekvenser at det kan beskrives som terrorisme. Årsaken til ulykken i Ohio blir for tiden etterforsket av National Transportation Safety Board.

Tucker Carlson har også tatt opp ulykken i Ohio, og setter det i en større sammenheng. Fra 4:55 i videoen nedenfor.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.