En økende andel av det tyske folk nærer antiislamske holdninger og islamofobi, om vi skal tro en studie utført av Sachverständigenrat für Integration und Migration (SVR). 

Nesten 48 prosent av de spurte mener at islam ikke er forenlig med det tyske samfunn, mens 29 prosent er for å begrense praktiseringen av islam i landet.

I underkant av 44 prosent av de spurte mener muslimske organisasjoner bør overvåkes av myndighetene. Bare 16 prosent er imot overvåkning.

Antiislamske holdninger er litt mer utbredt blant migranter til Tyskland fra ikke-muslimske land. Folk med sosial kontakt med muslimer er litt mindre tilbøyelig til å inneha antiislamske holdninger, ifølge SVR som ber om sterkere tiltak for å motvirke antiislamske holdninger og fordommer i alle befolkningsgrupper.

Rundt fire av ti mener det er mange religiøse fanatikere blant muslimer i Tyskland.

– Negative holdninger til mennesker med muslimsk tro er splittende og undergraver den sosiale samhørigheten, heter det i rapporten. 

Antisemittisme

Studien viser at mennesker med migrasjonsbakgrunn fra muslimske land, er mere tilbøyelig til å ha antisemittiske holdninger enn tyskere flest. Antisemittismen varierer mellom ulike befolkningsgrupper fra i underkant av ti til drøyt femti prosent av de spurte.

Muslimske miljøer kan bidra til mindre antisemittisme ved å ansette imamer utdannet i Tyskland, foreslår rapporten: 

– Utdannelse gir et avgjørende bidrag til å redusere antisemittisme. En av grunnene til dette er at Holocaust inntar en sentral posisjon i den tyske læreplanen. Økt opplæring om Holocaust er et fornuftig integreringspolitisk tiltak – for eksempel for nyankomne.

Studien tar ikke opp hva antimuslimske holdninger kan skyldes, men TRTworld skriver at økende rasisme og islamofobi drives frem av propaganda fra høyreekstreme grupper og partier som har utnyttet flyktningekrisen til å vekke frykt for muslimer.

Tyskland har etter Frankrike den største muslimske befolkningen i Vest-Europa. Ifølge offisielle tall bor det rundt 4,7 millioner muslimer i landet.

Minst 17 personer skal i 2021 ha blitt påført skade på grunn av antiislamsk aggresjon.

 

 

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag! Boken vil foreligge i midten av oktober.


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.