De utbrente politibilene hadde ikke engang sluttet å ryke etter helgens opptøyer, før det ble lansert krav om blasfemilover i Sverige.

Søndag, altså samtidig som det brøt ut opptøyer i Linköping og politiet ble tvunget til å skyte tre personer i Norrköping, startet Atilla Yoldas, journalist i Expressen, navneinnsamlingen Att bränna en koran ska vara ett hatbrott. Målet var å samle inn 35.000 underskrifter – to dager senere ser målet ut til å være innen rekkevidde. Yoldas skriver:

«Islamofobi är det vanligast förekommande motivet för hatbrott i vårt land, enligt BRÅ [BRÅ = Brottsförebyggande rådet, min anm.]. Samtidigt ges om och om igen tillstånd till den högerextrema politikern Rasmus Paludan att genomföra tillställningar där han bränner Koraner i Sverige, provokativt och med uppenbart syfte att kränka muslimer.

Något måste förändras.

Tillståndet han ges innebär utöver att hetsa mot stora delar av vår befolkning också att stora summor skattepengar går till polisnärvaro och utryckningar i samband med hans manifestationer.

Hur tillstånd ges är en gåta till att börja med. Men att det inte bedöms vara ett hatbrott att bränna Koraner är förbryllande.

Hur kan vandalism mot moskéer och trakasserier mot muslimska församlingar räknas och utredas som hatbrott men avsiktlig förstörelse av Koranen inte göra det?

Låt oss höja våra röster, kraftfullt, och kräva förändring.

BRÅ påtalar att kompetensen inom polisen måste öka vad gäller hatbrott — skriver du under håller du med.

De rapporterar att «det finns få platser där muslimer kan vara utan att riskera att utsättas för Islamofobiska hatbrott» — skriver du under tar du ställning mot hur oacceptabelt detta är i vårt samhälle.

Att bränna en Koran ska vara ett hatbrott.

Skriv under och ta ställning.

Vi tar våra röster vidare till makthavarna.

Vi är kraft. Låt oss demonstrera den.

/Atilla Yoldaş»

«Man borde straffas»

Det Yoldas etterlyser er blasfemilover i Sverige – det burde være forbudt ved lov å krenke islam. Yoldas er langt fra alene om sine synspunkter. I Irak og Iran har de svenske ambassadørene måttet gi forklaringer på hvorfor Sverige tillot Paludan å brenne en koran, og søndag skrev det irakiske utenriksdepartementet på sine nettsider at hendelsene kan få «alvorlige ringvirkninger» på Sveriges forhold med hensyn til den muslimske verden. Også i media og sosiale medier har beslutningen om å gi Rasmus Paludan demonstrasjonstillatelse blitt kritisert, da han varslet sin intensjon om å brenne koraner.

Avgjørelsen kalles upassende, respektløs og krenkende, og det er intensjonen – å brenne koraner – som er det såre. Det er kanskje ikke så rart at det høres protester fra troende muslimer med bakgrunn i kulturer hvor respektløs behandling av en koran kan føre til dødsstraff. Men debatten klargjør at selv ikke-muslimer har akseptert muslimers syn på Koranen som «en hellig bok» og synet på Muhammed som en ukrenkelig profet, og det forventes at ikke-muslimer aksepterer at spesielle regler gjelder for muslimer. Muslimer skal tilsynelatende ikke måtte risikere å bli fornærmet på samme måte som andre.

Alle som tar del i kommentarene til Yoldas navneinnsamling kan lese følgende:

«Att bränna Koranen är inte yttrandefrihet, utan snarare en attack mot muslimernas allra heligaste helighet. Denna skamliga handling leder till splittring av samhället, ökningen av hatkänslorna och skapandet av kränkande reaktioner för alla. Vi kräver att bränning av Koranen eller någon religiös bok av någon sekt betraktas som ett hatbrott. Vi ber även svensk polis att inte tillåta sådana handlingar.»
/Mohamad

«Det är islamofobi, kränkning och hets mot folkgrupp legitimeras genom att gömma sig bakom yttrandefrihet. Skulle man ge rätt till att göra så mot de övriga religoner? Nej än är svaret på det så rasismen är tydlig även från samhällsstrukturen när man ger godkännande till en sådan handling. Muslimer skulle inte göra så för de har serpent för andras tro.»
/Amneh

«Varför ska man bränna koranen, vad är skillnaden egentligen ifall man ska bränna bibeln? Är det då folk/ svenskar skulle reagera. Eller ni poliser anser inte ni att det är ett brott?»
/Kausar

«Att bränna en koran är ett hatbrott, och det ÄR hets mot folkgrupp. Att det inte är tydligt definierat vid det här laget är institutionell rasism och inget annat.»
Johanna

«Det hemska saken man kan göra fast det borde vara ett brott, är att bränna en helig bok/skrift. Det är hets mot folkgrupp, och bara för att vi har yttrandefrihet i Sverige så borde det fortfarande vara olagligt att göra något sånt hemskt. Att bränna koranen har inget att göra med yttrandefrihet, det är ett brott. Regeringen måste få bort lagen om att ha yttrandefrihet så att inget mer våldsamma händelser kan hända i framtiden som kan orsaka Sverige på ett negativt sätt.»
/Zahra

«Det är fel att göra så man borde straffas.»
/Ahmad

«För att de e fett kränkande att bränna koranen, det kanske inte betyder nått för honom men den horungen kan väl fatta att de e något som e heligt mamma knullaren plus de skulle inte heller varit rätt om vi brände biblen like wtf horunge»
/Selma

«För jag vill att det ska var lika mellan både kristna och muslimer. Och att det inte är okej att bränna en koran Allah är lika mycket värd som jesus.»
/Luam

«För mig är de en självklarhet att de ska vara ett brott att bränna upp koranen.»
/Tamara

Så fortsetter det i kommentar, etter kommentar, etter kommentar, og det ser ut til å være noen vanlige misoppfatninger som må besvares. For det første er det i Sverige fullt lovlig å brenne opp eller på annen måte ødelegge sin egen eiendom. Dette gjelder også for bøkene du eier, uavhengig av tittel. For det andre blir ikke muslimer behandlet negativt. Det er like lovlig å brenne kopier av Bibelen, Toraen, Bhagavad-Ghita eller Edda, og folk med annen tro blir like fornærmet og trist når de opplever at det de anser som hellig ikke respekteres. For det tredje er retten til å demonstrere ikke betinget av mening. Islamister, nazister eller LHBTQ-personer kan demonstrere, på samme måte som speidere, sosialdemokrater eller den lokale katteklubben. Hvis de gjør noe ulovlig under demonstrasjonen, kan de imidlertid bli tiltalt. For det fjerde er det ikke Polismyndigheten som «mener» at det er hensiktsmessig å brenne koraner – Polismyndigheten følger svensk lovgivning.

Blasfemilovene forener

Merkelig nok er kravet om å innføre muslimske blasfemilover i Sverige en sak hvor opptøyenes islamister og sekulære svensker er forent. Islamistene bruker makt for å håndheve blasfemilover på religiøst grunnlag, og sekulære svensker slutter seg til for å unngå flere opptøyer.

På en måte gir det perfekt mening. Islamisme og islamistiske representanter har i flere tiår fått VIP-behandling av Sveriges politikere og har derfor tatt seg stadig større friheter. Nå er de så mange og så mektige at de for alvor kan utfordre statens voldsmonopol. Samtidig vil den konfliktskye svensken ikke noe heller enn at alt skal være som normalt. Svensken vil se Masked Singer, handle på IKEA på lørdag og nyte vårsolen. De fleste svensker bryr seg ikke om Bibelen, så hvorfor skulle de engasjere seg i Koranen? Knapt noen svenske har engang vurdert å brenne en koran, så hva betyr det om det er forbudt?

«Ah, la dem få det de vil, så blir det rolig og fint da…»

Men å gå med på krav om å tilfredsstille noen som krangler og skriker for at den skal få det den vil, er sjelden en suksesshistorie. Spør hvilken som helst forelder. Å belønne barnet som skrikende kaster seg på gulvet i butikken med isen det maser om, kan godt få barnet til å bli rolig og stille under akkurat den handleturen. Men hva skjer neste gang du kommer til butikken? Og den neste? Og den neste? Det blir mange is og kravene er som regel større etter hver seier barnet innkasserer.

Det vil selvsagt ikke være nok for islamistene om Svea Rikes Lag suppleres med et forbud mot å brenne koraner. For i et land hvor det er forbudt å brenne en koran, må det også være forbudt å spøke med den såkalte profeten? Eller for å fremstille ham? Eller å snakke stygt om ham? Hvor skal grensen gå?

Blasfemilover er bare det første trinnet på et skrånende plan. Ifølge blasfemiloven er kravet om særlovgivning under behandling. I Storbritannia er det allerede offisielt anerkjente sharia-domstoler som behandler muslimsk sivil lov. Bør Sverige følge etter? At en kvinne skal kunne skilles eller ha samme verdi som en mann kan være islamofobisk å si.

Partiet Nyans går også til valg på å tvinge svenske sosialtjenester til å gjøre unntak for muslimske familier, slik at barna deres ikke kan ivaretas på samme vilkår som andre barn. Hvis muslimske foreldre får lov til å misbruke barna sine, må de da få lov til å gifte dem bort også? Den såkalte profeten M er idealet for alle muslimer og han giftet seg med Aisha da hun var seks år gammel, men ekteskapet ble ikke fullbyrdet før hun var ni. Er det islamofobisk å ha meninger om det? Sannsynligvis, hvis vi innfører blasfemilover. Venter fengselsstraff eller er bot nok? Den som lever får se.

En moderne danegjeld

Blasfemilover er de facto ikke annet enn det flerkulturelle samfunnets danegjeld – et svakt samfunns desperate forsøk på å kjøpe trygghet, men som bare resulterer i stadig høyere krav om erstatning og fortsatte konflikter.

Men sikkert. Jeg er enig med Yoldas i at endring er nødvendig. De som bor i Sverige skal følge svensk lov – og loven skal gjelde likt for alle. Er du blek eller mørk, svenskfødt eller innvandrer, homofil eller hetero, troende eller ateist, kvinne eller mann spiller ingen rolle. Loven er lik for alle og loven bryr seg ikke om våre fornærmede følelser – vi må lære å håndtere dem på individnivå.

Da bør kanskje Atilla Yoldas, og alle andre som opplever vanskeligheter med å leve i et sekulært demokrati, minne seg selv på at absolutt ingen er tvunget til å bo i Sverige. Vi lever i en global verden og det positive med det er at det finnes valg. Vi står fritt til å bosette oss der vi føler vi passer inn og kan ha det bra, og hvis vi ønsker å leve i et land hvor det er en forbrytelse å krenke islam eller ønsker å leve i volds- og opptøyssamfunn, er det mange land å velge mellom. Men da skal du ikke velge Sverige, for alles skyld

 

 

 

Kjøp «Klanen» her!

 

Kjøp Johan Westerholms bok fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.