Den britiske Labour-ministeren Lucy Powell er utsatt for sterk kritikk etter at hun i en radiodebatt refererte til skandalen med overgrepsnettverk som en «hundefløyte»-sak.
Kommentaren har vekket kraftige reaksjoner, spesielt blant ofre og overlevende, og ført til krav om at hun må trekke seg fra regjeringen til statsminister Keir Starmer, skriver The Telegraph.
Lucy Powell, som er leder av Underhuset, kom med uttalelsen under en debatt på BBC Radio 4. Hun avbrøt en kommentator og svarte på et spørsmål om en nylig Channel 4-dokumentar om overgrepsnettverk med ordene:
«Åh, vi skal blåse i den lille trompeten nå, skal vi? Ja vel, la oss få ut den ‘hundefløyta’, da.»
Begrepet «hundefløyte» brukes i politikken om kodede budskap som er ment å appellere til en bestemt gruppe, ofte med referanser til kontroversielle temaer som rase eller innvandring, uten å utløse bred motstand.
Flere overlevende fra overgrepsnettverk har uttrykt sin sterke misnøye med Powells kommentar. Sarah Wilson, en overlevende fra Rochdale, uttalte at dette viser hvordan ofre og overlevende har blitt behandlet i årevis, og at det føles som om de aldri har blitt lyttet til.
Hun mente kommentaren totalt avfeide overlevendes erfaringer. En annen overlevende og hennes far kritiserte også Powell og sa de følte seg misbrukt og respektløst behandlet av en regjeringsrepresentant.
Kritikken mot Powell kommer fra både konservative og enkelte Labour-politikere. Flere har krevd hennes avgang.
Helseminister Wes Streeting har forsvart Powell og sagt at hun gjorde en «ekte feil» og at hun har beklaget. Han har uttalt at Powell er «dødsens ulykkelig» over reaksjonene på uttalelsen. Streeting har antydet at Powells kommentar var en reaksjon på at temaet ble behandlet som et «partipolitisk spetakkel» i en opphetet debatt, og at ordene falt på en måte hun ikke hadde til hensikt.
Spørsmålet om en nasjonal gransking av overgrepsnettverk, som i mange tilfeller har blitt beskrevet som bestående av menn med overveiende pakistansk bakgrunn, har vært gjenstand for debatt i Storbritannia i lang tid.
Statsminister Keir Starmer har motsatt seg krav om en lovfestet nasjonal granskning og har i stedet gått inn for en mer fleksibel tilnærming hvor kommuner mottar midler til å håndtere problematikken lokalt.
En nasjonal gransking av omfanget og karakteren av overgrepsnettverk, ledet av Baroness Casey, er imidlertid i gang.
Kontroversen rundt Lucy Powells kommentar understreker den sensitive og politisk ladde naturen ved debatten om overgrepsnettverk i Storbritannia.