Regjeringen oppretter en ny enhet i Finanstilsynet på Hamar som skal få rundt 20 ansatte. Oppdraget er å ta folk som hjelper kriminelle med det økonomiske.

– Denne enheten skal se etter tilretteleggeren. Typisk regnskapsføreren som kan framstå som en ordentlig virksomhet, men som egentlig bidrar til å hvitvaske penger og legge til rette for kriminell virksomhet, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (SP) til NTB.

Den nasjonale enheten skal jobbe tett sammen med Økokrim.

– Målet er å ta mye mer av pengene rundt det kriminelle. Det er beregnet at enheten skal ha opp til cirka 20 ansatte som skal ha det som sin hovedjobb, sier Vedum.

«Den svarte svane»

Han peker på den danske TV-serien «Den sorte svane» for å forklare hva enheten skal jobbe med.

– Alle som så den TV-serien, fikk se den typen profesjonelle tilretteleggere, som går i fin dress, og går på jobb og er litt med i det beste selskap. Men det de egentlig gjør, er å hjelpe kriminelle til å gjennomføre sin økonomiske virksomhet, sier han.

Vedum forteller at enheten plasseres på Hamar etter en vurdering regjeringen har gjort i samråd med Finanstilsynet.

– Det er viktig for regjeringen at man også bygger opp denne typen kompetansemiljøer ulike steder, men dette skal altså være en nasjonal enhet, sier Vedum.

– Må stoppe pengene

Regjeringen har satt av 12 millioner kroner til opprettelsen av enheten i forslaget til statsbudsjett, som kommer på mandag. Deretter er planen å trappe gradvis opp slik at det blir full aktivitet med 20 ansatte i 2027.

Finansministeren setter tiltaket i sammenheng med flere andre grep regjeringen gjør på feltet.

– For å stoppe kriminalitet så må vi stoppe pengene. Vi styrker også Økokrim i budsjettet. Vi gjør også endringer i lovverket som gjør at det er lettere å ta beslag i verdier fra kriminelle, sånn som store biler, dyre klokker og andre verdigjenstander. Og vi gjør også grep på toll, sier Vedum.

– Summen av tiltakene skal gjøre det vanskeligere å tjene penger og vanskeligere å beholde eiendeler for kriminelle, sier han.

(©NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.

Les også