En norsk statsborger er oppgitt som eier av et bulgarsk selskap som kobles til salget av personsøkerne som eksploderte hos Hizbollah-militsen. Nå skal politiet etterforske saken.
Jakten på hvem som sto bak leveransene av de flere tusen personsøkerne til Hizbollah-militsen i Libanon som tirsdag eksploderte, pågår for fullt.
Onsdag skrev ungarske medier at det ungarsk postboksselskapet BAC Consulting har en kobling til salget.
Torsdag siterer den ungarske nettavisen Telex
direktøren i selskapet på at det bare opptrådte som mellommann. Direktøren sier videre at det var et tilsvarende selskap med adresse i den bulgarske hovedstaden Sofia som i virkeligheten sto bak importen av personsøkerne fra den taiwanske produsenten Gold Apollo og videresalget til Hizbollah.
I en pressemelding torsdag kveld, opplyser Oslo politidistrikt at er kjent med saken, og at de har startet etterforskning rundt forholdene. Mannen har bostedsadresse i Oslo.
– Vi kan bekrefte at politiet har iverksatt innledende undersøkelser rundt den informasjonen som har fremkommet, og vurderer fortløpende eventuelle tiltak som treffer Oslo politidistrikt, skriver operasjonsleder Alexander Østerhaug i Oslo politidistrikt i en pressemelding.
Ifølge offentlige registre er det en norsk statsborger i 30-årene som er oppført som eier av det bulgarske selskapet. Flere utenlandske medier oppgir mannens navn og ansettelsesforhold i Norge.
– Vi er kjent med opplysningene fra ulike medier om at et norskeid selskap skal være involvert, men PST kan ikke bekrefte og ikke kommentere dette ytterligere, sier informasjonssjef Trond Hugubakken i PST til NTB.
Heller ikke den norske etterretningstjenesten vil kommentere saken eller si noe om de har iverksatt noen undersøkelser på bakgrunn av opplysningene som er blitt kjent torsdag.
– Vi har ingen kommentar til dette nå, sier kommunikasjonssjef Ann-Kristin Bjergene til NTB.
PST er en etterretningstjeneste som har ansvar for Norges sikkerhet innenlands, mens E-tjenesten har som oppgave å beskytte Norge og norske statsborgere mot trusler fra utlandet.
Den navngitte mannen svarte torsdag ikke på henvendelser fra NTB. Mannens arbeidsgiver sier til VG
at mannen er utenlands på jobbreise.
– Sett fra vår side er dette en politisak. Det er mange hensyn som gjør at jeg gjerne vil komme i kontakt med ham. Vi har en ansatt i en veldig vanskelig situasjon som skal ivaretas, sier sjefen i selskapet til avisen.
Den bulgarske sikkerhetstjenesten DANS
opplyser at de samarbeider med landets tollvesen og med innenriksdepartementet i undersøkelser om eventuelle forsendelser knyttet til kommunikasjonsutstyr til Hizbollah.
– DANS melder at det gjennom Bulgarias territorium ikke har blitt utført tolloperasjoner med de aktuelle varene. Det ble ikke utført tolloperasjoner med de utenlandske selskapene som er omtalt i mediene, skriver sikkerhetstjenesten i en pressemelding på sine nettsider.
Minst tolv personer ble drept og nærmere 3000 såret i tirsdagens eksplosjoner i personsøkere rundt om i Libanon. Onsdag ble minst 25 personer drept og over 600 såret da walkietalkier eksploderte over hele landet.
I begge tilfeller skjedde eksplosjonene i utstyr tilhørende Hizbollah-militsen.
Det er ikke kjent hvem som står bak eksplosjonene, men både Hizbollah, Libanon og andre regionale aktører retter pekefingeren mot Israel. Også flere sivile, deriblant barn og helsepersonell, ble drept.
(©NTB)