Soldater på Luftforsvarets stasjon på Sørreisa må avvises fordi det ikke er plass på den nedslitte kasernen fra 1962. Samtidig bor befalet standsmessig i nye leiligheter.

– Det er mange her som ønsker å forlenge. Men vi kan ikke si ja til flere enn kanskje én eller to, forteller avdelingstillitsvalgt Mina Titlestad til Forsvarets Forum.

Den frustrerte avdelingsledelsen tvinges til og med til å førtidsdimittere soldater for å frigi plass.

Den gamle kasernen har bare 76 sengeplasser. Det må ofte ryddes plass til mer enn 80 soldater når det er innrykk og dimisjon. Både en og to ekstra feltsenger må ofte inn på de vanlige firemannsrommene, og TV-stuen, som ikke en gang har en brannalarm, må omgjøres til sovesal.

– Vi har kjørt noen brannøvelser i sommer og de våkner ikke av at brannalarmen går. De våkner av alt kaoset som skjer når vi andre løper ut, sier Titlestad.

– Det er dårlig inneklima, nedslitt og veldig kaldt på vinteren, sier baseforsvarsskvadronsjef Dag Rune Hagen. Han syns det er flaut at soldatene må bo slik.

Komfortabelt for befal og befalselever

Kasernen har bare fått overfladisk oppussing siden 60-tallet.

Samtidig bor befalet standsmessig i «Forsvarets flottaste bustader» som ble ferdigsstilt i 2015, midt i Sørreisa sentrum.

Hele 46 boenheter for ledelsen ble bygd, fortrinnsvis med korrekt isolering, ettersom Forsvarsbygg skryter av at de gjennomfører det grønne skiftet med en innsparing på 90GWh med ENØK-tiltak.

Også en rekke andre nybygg ble reist rundt 2016, blant annet et administrasjons- og undervisningsbygg med bruksareal på 737 kvadratmeter, simulatorfasiliteter og oppgradert forlegning for befalselever til vel 50 mill. kroner.

Overvåker luftrommet 24/7

Stasjonen i Sørreisa i Troms innkvarterer personell til kommandosentralen Joint Air Operations Centre, som holder til inne i et fjell som heter Høggumpen, like ved.

Senteret held auge med luftrommet i og utanfor Noreg 24 timar i døgnet, 365 dagar i året. Personellet lagar eit luftbilete som til ei kvar tid er korrekt og oppdatert. Det gjer dei ved å lokalisere og identifisere all flyaktivitet over og i nærleiken av norsk territorium. I tillegg bidreg avdelinga til planlegging, koordinering og gjennomføring av luftoperasjonar, kan vi lese på forsvarets nettsider.

Utviklingen i sikkerhetssituasjonen for Norge har gjort at avdelingen stadig får nye oppgaver, men ingen har tydeligvis tenkt på hvor soldatene skal sove.

Da Forsvarets Forum skrev om saken i august, var 12 soldater sendt til Bodø for å bøte på plassmangelen. Det påvirker ifølge avdelingen stasjonens operative evne.

Forsvarsombudet har rapportert til Stortinget om de utfordrende forholdene, og det er satt av tre millioner kroner til et nytt ventilasjonssystem.

Soldatene og ledelsen på Sørreisa opplever derimot at saken står helt stille. Forsvarsbygg mener opprustingen vil koste mer enn tre millioner, og dessuten må soldatene ut mens arbeidet pågår. Her foreslår Forsvarsbygg telt.

En teltløsning er ifølge basesjefen spesielt utfordrende på Sørreisa, grunnet snøforholdene på vinterstid. Både ledelsen og soldatene mener det heller bør bli en brakkerigg.

Generalløytnant Ingrid Gjerde skriver i sitt svar til Forsvarsombudet at det ikke blir flere soldater ved stasjonen før de har fått nok sengeplasser. Hun anslår at dersom det blir vedtatt, kan det ta fire til fem år å få på plass en ny kaserne.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.

Les også