Slik situasjonen er i Georgia nå, vil ikke landet kunne fortsette på veien mot EU-medlemskap, ifølge lederne i unionen.

EUs 27 stats- og regjeringssjefer uttrykker alvorlig bekymring for utviklingen i Georgia i en felles uttalelse fra denne ukas toppmøte i Brussel.

Den omstridte loven om såkalt «utenlandsk innflytelse», som er vedtatt av Georgias regjering, anses av EU-landene for å være et klart avvik fra kriteriene unionen har fremmet for medlemskap.

EU-lederne ber derfor om at den georgiske regjeringen «avklarer sine intensjoner» om loven og snur slik at Georgias vei mot EU ikke blir en eventyrdrøm og tiltredelsesprosessen stoppes.

Georgia ble kandidatland for EU i slutten av fjoråret, men i vår innførte regjeringen den såkalte agentlovgivningen, lik den som finnes i Russland, til tross for store protester fra befolkningen.

Loven innebærer at alle medier og ikke-statlige organisasjoner som får minst 20 prosent av sin finansiering fra utlandet, må registrere seg som såkalte utenlandske agenter.

På EU-toppmøtet denne uka ble det også reist bekymring om økende vold og trusler mot opposisjonspartier, journalister og representanter for sivilsamfunnet i Georgia.

Selv om flertallet av den georgiske befolkningen ønsker seg nærmere EU, har det lille landets regjering balansert sine interesser med Russland, som har okkupert deler av Georgia siden en kort krig for 16 år siden.

(©NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.

Les også