NTB

En russisk militærdomstol har dømt en lærer til 20 års fengsel for høyforræderi for å ha sendt penger til Ukraina.

Myndighetene i Russland slår hardt ned på alt som kan oppfattes som støtte til Ukraina etter fullskalainvasjonen i februar 2022.

Lærer Daniil Kliuka sier han ble angitt av kolleger da de oppdaget at han hadde tegnet horn, skjegg og barter på personer avbildet i en Putin-vennlig lokalavis.

Nå er han dømt til fem år i fengsel pluss femten år i en straffekoloni, sier en ikke navngitt talsperson for rettsvesenet til det statlige nyhetsbyrået Ria Novosti.

Den russiske mediegruppen sier 27-åringen sendte mellom 20.000 og 100.000 rubler – tilsvarende mellom 2500 og 12.500 kroner – i kryptovaluta til et ukrainsk fond som samler inn penger til landets hær. Han var også anklaget for å planlegge å sende penger til Azov-regimentet, som står på Russlands terrorliste.

Kliuka erkjente skyld i rettssaken. I et brev publisert på telegram i fjor, skrev han at pengeoverføringene var til slektninger fra den russiskokkuperte regionen Luhansk i Øst-Ukraina, men at han ble tvunget til å tilstå at de var ment å finansiere Azov-regimentet.

Samtidig pågår det en lukket rettssak mot amerikansk-russiske Ksenia Karelina i Jekaterinburg. Hun bor i USA, men ble pågrepet mens hun besøkte familie i Jekaterinburg, der hun er født. Karelina anklages for å ha gitt penger til en organisasjon som leverer våpen og ammunisjon til Ukraina. Også hun risikerer 20 års fengsel for forræderi.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.