NTB

En tidligere general i den syriske regjeringshæren, som anklages for medvirkning til krigsforbrytelser, får torsdag dommen i Sverige.

65 år gamle Mohammed Hamo risikerer livsvarig fengsel dersom han blir funnet skyldig i tiltalen om å ha medvirket til krigsforbrytelser i Syria i 2012.

Hamo er den høyest rangerte syriske offiseren som er stilt for retten i et europeisk land, anklaget for krigsforbrytelser begått under borgerkrigen som brøt ut i 2011, og som krevde minst 500.000 liv.

Rettssaken mot ham ble innledet i april, men gjennom sin forsvarer Mari Kilman avviste han anklagene som grunnløse.

Vilkårlige angrep

Ifølge tiltalen bidro Hamo på systematisk vis aktivt til vilkårlige angrep mot sivile i og rundt byene Hama og Homs, blant annet ved å organisere forsyninger av våpen og ammunisjon til syriske regjeringsstyrker.

Kilman argumenterte i sin prosedyre med at Hamo bare fulgte ordre, og at det aldri var hans hensikt at sivile skulle rammes på vilkårlig vis under kamphandlingene.

Flere europeiske land har tatt ut tiltale mot høytstående syriske ledere, både politiske og militære, men det er foreløpig ikke avsagt dom i noen av disse sakene.

Assads bror og onkel

Påtalemyndigheten i Sveits tiltalte i mars president Bashar al-Assads onkel Rifaat al-Assad for krigsforbrytelser.

Han var i nærmere 40 år bosatt i Sveits, men returnerte nylig til Syria og kommer neppe til å møte i retten. Sveitsisk lov åpner imidlertid for å føre sak mot ham in absentia.

I november utstedte Frankrike internasjonal arrestordre på Assad, som også anklages for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Det er også utstedt arrestordre på Assads bror Maher, som var de facto øverstkommanderende for en elitestyrke i den syriske hæren, samt mot to syriske generaler.

Funnet skyldige

I mai fant en domstol i Paris tre syriske offiserer skyldige i medvirkning til krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Ali Mamlouk ledet tidligere sikkerhetstjenesten NSB, Jamil Hassan ledet det syriske flyvåpenets etterretningstjeneste og Abdel Salam Mahmoud hadde en sentral rolle i syrisk politi.

Ingen av dem møtte i retten, og alle tre befinner seg trolig i hjemlandet.

I januar i fjor ble den tidligere syriske obersten Anwar Raslan dømt til livsvarig fengsel for forbrytelser mot menneskeheten etter å ha blitt funnet skyldig i tortur av fanger. Det var den første internasjonale dommen i sitt slag.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.