Er det greit at Nortura, som har ansvar for å regulere egg-markedet, bruker norske konsumegg i sine bearbeidede produkter, mens butikkhyllene fylles opp med polske, danske og finske egg?

Omsetningsrådet sier ja til dette, mens direktør i kjøttbransjens landsforbund (KLF), Bjørn-Ole Juul-Hansen, bestemt sier nei, skriver Nationen.

– Oslo tingrett har konkludert med at Nortura kan bruke sin andel av eggene til hva de vil, og Omsetningsrådet har vedtatt at Nortura har handlet i samsvar med forskriftene. Da må det neste spørsmålet være om forskriften bør endres. Vi i KLF mener det, og vi er veldig glad for at den prosessen er igangsatt allerede. Vi mener at konsumegg bør prioriteres i en underskuddssituasjon, så får vi heller diskutere hvordan industrien også skal ivaretas, sier Juul-Hansen.

Norturas representant i Omsetningsrådet, Hans Thorn Wittussen, er på sin side glad for at både Oslo tingrett og Omsetningsrådet nå har velsignet Norturas fordeling av egg i dagens underskuddssituasjon.

– Når man skal lage eksempelvis majones og påleggssalater, hvor egget ikke varmebehandles, er det like viktig at disse eggene er salmonellafrie som at eggene du kjøper i butikken er det, sier Wittussen.

Landbruksministeren har tatt initiativ til en gjennomgang av regelverket, slik at det er helt klart hvordan eggene skal fordeles neste gang det eventuelt blir underskudd på norske egg.

Innspillsfristen er i midten av juni, mens målet er at nytt regelverk skal være klart sommeren 2025.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.