NTB

Georgias nasjonalforsamling har opphevet vetoet som landets EU-vennlige president hadde nedlagt mot utenlandsk agent-loven.

Loven er tidligere vedtatt av nasjonalforsamlingen, men for halvannen uke siden la landets EU-vennlige president Salome Zourabichivilis ned veto mot loven.

Tirsdagens vedtak kommer dagen etter at en parlamentskomité stemte for at vetoet skulle overstyres.

Titusener av georgiere har i ukevis samlet seg til masseprotester i hovedstaden Tbilisi mot loven som de mener vil føre landet i autoritær retning og nærmere Russland, og vekk fra EU og Vesten.

Tirsdag var det nye demonstrasjoner i Tbilisi og andre byer i landet der folk visste sin motstand mot loven og regjeringen.

Lik russisk lov

Loven innebærer at alle medier og ikke-statlige organisasjoner som får minst 20 prosent av sin finansiering fra utlandet, må registrere seg som utenlandske agenter.

Blant dem som vil bli rammet, er uavhengige medier og organisasjoner som driftes ved hjelp av midler fra vestlige institusjoner og stiftelser.

Den nye loven er svært lik loven som Russland tidligere har innført, og som er blitt brukt til å slå hardt ned på uavhengige og kritiske medier, samt menneskerettsorganisasjoner.

Frykter knebling av opposisjonelle

Kritikerne og politiske analytikere sier at regjeringspartiet Georgisk drøm, som har hatt makten i landet i over ti år, kan bruke loven til å tvinge opposisjonelle til taushet foran det kommende parlamentsvalget i oktober.

– Dette vil kaste skygger over valgprosessen. Et valg kan ikke være fritt og rettferdig når enkeltpersoner og uavhengige medier blir undertrykt, sier Eka Gigauri, leder for Transparency Internationals avdeling i Georgia.

– Georgisk drøm skaper et regjeringssystem blottet for kritiske medier og uavhengige grupper som kan heve sine røster mot demokratisk tilbakefall i valgprosesser, sier hun til nyhetsbyrået AFP.

Internasjonale reaksjoner

EU beklager på det sterkeste nasjonalforsamlingens vedtak og advarer om at det vil få konsekvenser for landets planer om å slutte seg til EU.

– EU og dets medlemsland vurderer alle muligheter for å reagere på denne utviklingen, sier unionens utenrikssjef Josep Borrell i en uttalelse.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier overstyringen av vetoet er et klart signal om at regjeringspartiet ikke prioriterer EU-integrasjon.

– Vi håper å se Georgia slutte seg til den europeiske familien av uavhengige demokratier, og vi står sammen det georgiske folket i deres ønske om en europeisk framtid for landet, skriver Eide på X/Twitter.

Også Biden-administrasjonen i Washington reagerer. En talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet sier Georgisk drøms beslutning og antivestlig retorikk truer landets demokrati.

Kandidatland til EU

Georgia fikk status som kandidatland til EU i desember i fjor. Regjeringspartiet Georgisk drøm fastholdt i forrige uke at det har som mål å bli del av både EU og Nato.

Men partiet, med statsminister Irakli Kobakhidze og milliardæren Bidzina Ivanisjvili som partiets grunnlegger og ideolog, har i stadig stigende grad langet ut mot Vesten og vendt blikket mot Moskva.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.