I takt med den kraftige økningen av gonorétilfeller, mener overlege Åse Haugstvedt at det er en reell sjanse for at medisinene mot sykdommen kan slutte å virke.
Gonorésmitte var svært sjelden i Norge for 20 år siden, men de siste årene, og særlig etter pandemien, har forekomsten økt kraftig, skriver NRK.
I fjor ble det ifølge kanalen registrert oppunder 3000 tilfeller, som er en økning på 40 prosent fra året før. Januar og februar i år viser en ytterligere økning med 600 smittetilfeller.
Bakterien som fører til gonorésykdom har i tur og orden blitt resistent mot flere typer antibiotika som tidligere fungerte.
– Det begynner å bli skikkelig trøblete. Nå har vi egentlig bare én god medisin igjen som vi bruker i Norge, sier overlege Åse Haugstvedt ved Olafiaklinikken i Oslo til NRK.
Men tilfeller av gonoré som ikke kan knekkes av denne ene medisinen, kalt ceftriakson, er allerede påvist i en rekke land som Frankrike, Spania og England. De som får denne typen gonoré, må dermed leve med infeksjonen i kroppen.
– Det gjør meg veldig bekymret, sier Haugstvedt.
(©NTB)