Dries van Agt var Nederlands statsminister fra 1977 til 1982. Han valgte mandag 5. februar å la helsepersonell avlive seg sammen med sin jevnaldrende kone Eugenie. De ble 93 år gamle og efterlot seg tre barn. 

Avlivningen av de to ble kunngjort av Rights Forum, en organisasjon van Agt grunnla for å motarbeide det organisasjonen kaller «blind støtte til Israel i Nederlands offentlige og politiske diskurs».

Næring i vekst

Eutanasi har siden 2002 vært legal avlivningsmetode i Nederland. Mandatet omfatter folk som opplever «uutholdelige lidelser uten utsikt til bedring» og som «med full overbevisning anmoder om å bli drept». 

Eutanasi skiller seg fra legeassistert selvmord – hvilket innebærer at en lege gir en dødelig gift som mottageren selv svelger.

Rundt fem prosent – én av tyve – av alle nederlendere som i 2022 gikk ut av de levendes tall, ble avlivet av helsepersonell.

12-åringer kan be om avlivning

Mindreårige over 12 år kan idag be om aktiv dødshjelp, hvilket i sjeldne tilfeller innvilges med foreldrenes samtykke.

16-17-åringer «trenger i prinsippet ikke foreldrenes samtykke, men foreldrene må involveres i beslutningsprosessen».

Antisemitt

van Agt er ved flere anledninger blitt fordømt som antisemitt. Han har forsvart både Hamas og individuelle terrorister. På sin 90-årsdag ble han hedret av Hamas for sitt engasjement «for det palestinske folks berettigede streben efter frihet og uavhengighet». 

På 1970-tallet ønsket van Agt å benåde krigsforbrytere fra annen verdenskrig, skriver Jerusalem Post.

 

 

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»! Du kan også kjøpe den som ebok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.