Canada utsetter en plan om å gi medisinsk assistert dødshjelp til mennesker med psykiske lidelser. En komité fra det kanadiske parlament har konkludert med at landet ikke har kapasiteten; de mangler det nødvendige antall psykiatere til å vurdere pasientene på en forsvarlig måte.

Trenger mere folk

Helseminister Mark Holland og justisminister Arif Virani kunngjorde beslutningen. Den er fattet på grunnlag av en prognose fra en parlamentarisk spesialkomité som konkluderer med at landet mangler lege- og da spesielt psykiatrikapasitet, til å vurdere pasienter med psykiske lidelser, samt til å avslutte deres liv.

– Systemet må være klart og vi må få det til på riktig måte. Samtalene vi har hatt viser at systemet pr. idag ikke er klart. Vi trenger mere tid, sa Holland til pressen.

Må belage seg på å vente

Ingen av ministrene oppga noen tidsplan for den siste utvidelsen av det kanadiske eutanasi-programmet som efter planen skulle tre i kraft 17. mars.

Canada som avskaffet dødsstraffen i 1976, legaliserte 40 år senere eutanasi og denne lovgivningen som allerede er blant verdens mest liberale, blir hvert år rutinemessig utvidet til å omfatte flere grupper. Dette gjenspeiles i en tildels dramatisk økning av antall avlivninger ved kanadiske sykehus.

– En sivilisasjon som tillater eutanasi, mister retten til å bli respektert

Nederlands eutanasi­program: 28 år gammel kvinne rakk et siste farvel på Twitter før hun ble avlivet

 

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»! Du kan også kjøpe den som ebok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.